Philips wil fabriek in Terneuzen sluiten

Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam
Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam Foto EPA / Sander Koning

Philips Lighting wil zijn fabriek in het Zeeuwse Terneuzen vanaf 2016 definitief sluiten. De productie van starters voor tl-lampen zal worden overgeheveld naar een vestiging in de Poolse stad Pila om zo de kosten te drukken. Met de sluiting verdwijnen 78 arbeidsplaatsen.

De fabriek in Terneuzen, waar ooit meer dan duizend mensen werkten, verloor rond de eeuwwisseling al de productie van spaarlampen. Die werd eveneens naar Polen verplaatst, zodat Philips kon blijven concurreren met goedkopere leveranciers. Dat is ook nu het geval, zegt woordvoerder Eric Drent.

“Door de opkomst van nieuwe technologieën als led-verlichting neemt de vraag naar tl-lampen af. Maar de kostprijs blijft gelijk.”

Wil Philips Lighting (8,4 miljard euro omzet) zijn marktpositie behouden, dan moeten de productiekosten naar beneden, zegt de woordvoerder.

Verrassing

Geheel als een verrassing komt het nieuws niet voor de werknemers. Suat Koetloe, vakbondsbestuurder bij De Unie, zegt:

“Al een aantal jaren gingen er geruchten over een aanstaande sluiting, die werden alleen nooit bevestigd.”

Voortekenen waren er volgens hem genoeg.

“Er werd al tijden niet meer in Terneuzen geïnvesteerd. Integendeel, er werd juist afgebouwd.”

Zo verloren bij een reorganisatie vijf jaar terug 63 van de toen 150 fabriekswerknemers hun baan. Ook andere vestigingen van Philips kregen de afgelopen jaren te maken met flinke reorganisaties. Onder meer in Middelburg, Winschoten en Oss vielen een paar honderd ontslagen. De tl- en spaarlampenfabriek in Roosendaal sluit eind 2015. “De klassieke verlichting gaat overal de deur uit”, zegt Koetloe. “Niemand is meer veilig.”

Voor de toekomst van de ruim vijftig jaar oude fabriek in Terneuzen werden afgelopen april verschillende scenario’s opgesteld. Hoe de andere scenario’s eruitzagen, wil Drent niet zeggen. „Dit was voor ons het beste plan.” Volgens dat plan verhuist een deel van de productie in het najaar van 2015 naar Polen. Een jaar later moet de overheveling helemaal rond zijn.

Opsplitsen

De voorgenomen sluiting staat volgens de woordvoerder los van de afsplitsing van de Lighting-tak in zijn geheel. Deze zomer kondigde Philips (116.000 werknemers) aan dat het zichzelf opsplitst in twee verschillende bedrijven, waarbij de lichtdivisie wordt afgestoten. Drent:

“Dat zijn twee verschillende trajecten. Dit gaat puur om efficiënter werken.”

De werknemers die hun baan verliezen, worden begeleid naar ander werk. Koetloe:

“Wij gaan dit niet proberen tegen te houden, maar we zullen er wel op toezien dat Philips zo snel mogelijk gaat kijken waar deze mensen kunnen worden ingezet. Binnen of buiten het bedrijf.”

Het plan wordt vandaag aan de ondernemingsraad voorgelegd. Die heeft zes weken om te reageren.

    • Eva Oude Elferink