Oranje dwingt onder Hiddink niets af – en zeker geen geluk

Zelfde spelers maar compleet andere ploeg bij weerzien met Mexico na zege op WK.

Arjen Robben (links) in duel met Georginio Wijnaldum. Luuk de Jong kijkt toe. Foto ANP

Pas op het WK 2018 zal zijn team zich echt kunnen revancheren voor 29 juli 2014, vindt de Mexicaanse bondscoach Miguel Herrera, want dit is maar een oefenwedstrijd. Maar voor zover zijn land genoegdoening zoekt voor de uitschakeling op het WK in Brazilië tegen Oranje – na Arjen Robbens gretige gang naar het gras in blessuretijd met penalty tot gevolg – weet Mexico zich er van verzekerd dat het met een overtuigende overwinning op het Nederlands elftal vanavond een forse klap uitdeelt. Eén die de normale impact van een resultaat in een oefeninterland overstijgt.

Oranje is immers aangeschoten wild en na het dramatische begin aan de EK-kwalificatiereeks kwetsbaar in alle geledingen. Guus Hiddink heeft de voortzetting van zijn laatste klus als hoofdtrainer afhankelijk gemaakt aan de uitslag van het EK-kwalificatieduel tegen de nummer 99 van de wereld komende zondag. Winnen van Letland, anders vertrekt hij. Dat zou een uitspraak zonder consequentie moeten zijn, en toch gaat het ‘er’ al dagen over. „Dat tekent misschien ook wel hoe we er op dit moment voorstaan”, zei Robben maandag voor de camera van de NOS. „En dat is niet goed.”

Vier keer kwam Nederland (vroeg) met 1-0 achter en alleen tegen Kazachstan slaagde de ploeg van Hiddink er in om een nederlaag af te wenden. Dat voor een ploeg die op het WK vier keer (tegen Spanje, twee keer tegen Australië en tegen Mexico) terugkwam van een achterstand en van tactisch schakelen het handelsmerk maakte. Op het WK was Oranje comfortabel met meerdere systemen, maar met Hiddink zit geen jas lekker.

Krachttoer in Fortaleza

Zelden toonde een team zich leniger dan het Oranje dat in Fortaleza Mexico versloeg. Hoe ging het ook alweer, die achtste finale op het WK? Een krachttoer van Oranje in temperaturen tegen de grens van het onverantwoorde. Na de eerste helft met vijf verdedigers – met aanvaller Dirk Kuijt als linksback – schakelde Van Gaal na de 1-0 achterstand kort na rust over op een ‘plan B’, waarbij de ingevallen Klaas-Jan Huntelaar met Kuijt in de spits voor onrust zorgde en Mexico langzaam via de vleugels werd stukgespeeld.

Met een drinkpauze optimaal benut als tactisch time-out toonde Van Gaal zich sturend leider. De rest werd met een beetje geluk afgedwongen: de gelijkmaker, de gunst van de scheidsrechter en de overwinning via genoemde penalty. Versierd door Robben, benut door Huntelaar. De term ‘gouden pik’ was toen al gemunt door Robben. Zelfs het geschuif met Kuijt, de veelzijdigste international van allemaal, pakte goed uit onder Van Gaal.

Tja, Kuijt. Hiddink dreef voor de wedstrijden tegen Italië en Tsjechië twee maanden geleden nog net niet de spot met Van Gaals vondst om Kuijt back te zetten. Na het teleurstellende tweeluik maakte Kuijt zijn afscheid bekend en Oranje kwakkelde verder. Nu is er alleen nog de Dirk Kuijt-tribune langs het hoofdveld van Quick Boys in Katwijk, waar Oranje traditiegetrouw traint, zoals gisteren.

Dat ging volgens de bekende patronen: dezelfde spelers, dezelfde warming-up van René Wormhoudt, gevolgd door hetzelfde balbezitspelletje onder supervisie van assistent-bondscoach Danny Blind. Veel is er op het oog niet veranderd sinds Van Gaal vertrok, maar tegelijkertijd alles. Niet één keer buldert de stem van de bondscoach in het duingebied boven het geluid van de wind uit. De zachte hand van Hiddink op de rug van Memphis Depay is een bekend verschijnsel, net als het babbeltje na afloop met Barcelona-vedette Hristo Stoitsjkov, tegenwoordig analist voor de Mexicaanse tv. Ongedwongen, ontspannen.

Maar intussen wordt er onder Hiddink niets afgedwongen. In zijn persconferentie liet Hiddink gisteren weten dat hij vooral voorin tactisch gaat ingrijpen. „We weten hoe we achterin willen spelen” – met vier man dus – „maar we kunnen met een spits en een schaduwspits gaan spelen”, zei hij. „Afhankelijk van de kwaliteiten van beschikbare spelers heeft dat dan weer gevolgen voor de vleugelbezetting. Dat kan zijn met aanvallende middenvelders of met diepe spitsen.” In dat laatste geval „speel je zeer, zeer, zeer aanvallend”.

Zo zal Letland verslagen moeten worden. Hiddink liet doorschemeren dat hij de optie met Klaas-Jan Huntelaar én Robin van Persie in de spits overweegt tegen Letland, die wedstrijd dus waaraan hij zijn aanblijven voorwaardelijk heeft gemaakt. Hij had met dit koppel willen oefenen tegen de Mexicanen, maar Van Persie kwakkelt met een stijve hamstring.

Mocht winnen er vanavond niet in zitten voor Mexico dan kan er nog altijd geschopt worden naar de benen van ‘schwalbekunstenaar’ Robben. Hiddink gaat niet uit van „verkeerde revanche”, al zal hij de bejegening van de Mexicanen richting zijn enige sterspeler „in de gaten houden”. Waarschijnlijk zal Robben niet de hele wedstrijd spelen vanavond. Te belangrijk. Onmisbaar, zondag tegen Letland.

    • Bart Hinke