Vrijgelaten Evans wil tweede kans als voetballer

Chedwyn Evans Foto AP

In het Engelse voetbal is grote discussie ontstaan over het besluit van Sheffield United om speler Chedwyn Evans te laten meetrainen. Evans werd in 2012 veroordeeld tot vijf jaar cel wegens verkrachting van een 19-jarige vrouw.

Hij kwam vorige maand vervroegd vrij en zei toen in een video op zijn website: „Het is een zeldzaam en buitengewoon privilege professioneel voetbal te spelen, en ik hoop dat ik mag terugkeren. Ik zou dolgraag een tweede kans krijgen.” De Professional Footballers’ Association was het daar toen mee eens. „Er is geen wet die zegt dat als je uit de gevangenis komt, je nog steeds niets mag”, zei voorzitter Gordon Taylor.

De 25-jarige Welshe international scoorde in het seizoen van zijn veroordeling 35 doelpunten in 42 wedstrijden. Zijn contract verliep tijdens zijn veroordeling.

Meetrainen betekent nog niet dat Evans ook weer wordt aangenomen. Trainer Nigel Clough zei tegen de BBC dat die beslissing „boven voetbalniveau” wordt genomen, een verwijzing naar de eigenaren, prins Abdullah Bin Musa’ad Bin Abdul Aziz van Saoedi-Arabië en de Britse vastgoedmagnaat Kevin McCabe.

Gistermiddag waren er ruim 157.000 handtekeningen verzameld om hen te bewegen Evans geen nieuw contract aan te bieden. Wat de critici vooral steekt, is dat de speler volhoudt onschuldig te zijn. Charlie Webster, presentator van Sky Sports News, beschermvrouwe van Sheffield United en zelf slachtoffer van seksueel misbruik, heeft daarom haar steun aan de club opgegeven. „Jongeren zullen hem toejuichen als hij scoort. Niet in mijn naam, voor mijn club, mijn gemeenschap”, zei ze tegen de BBC.