Ongekende boycot inwoners Hoogeveen tegen Achmea

ANP / Lex van Lieshout

Ontevreden inwoners van Hoogeveen zijn een boycot gestart tegen zorgverzekeraar Achmea. Een plaatselijke actiegroep, die eerder met succes voor behoud van het plaatselijke Bethesda-ziekenhuis streed, roept de bevolking op weg te gaan bij de zorgverzekeraar. Inwoners worden aangespoord voor hun ziektekostenpolis over te stappen naar DSW, een verzekeraar uit Schiedam.

Het is voor het eerst dat ontevreden inwoners zo gericht actie voeren tegen de belangrijkste zorgverzekeraar in hun regio. Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland, heeft in Hoogeveen een marktaandeel van circa 70 procent.

Burgemeester Karel Loohuis (PvdA) van Hoogeveen dreigde Achmea eerder zijn inwoners te adviseren een andere zorgverzekeraar te kiezen als de verzekeraar zich niet meer zou inspannen voor behoud van het lokale ziekenhuis.

‘Achmea geeft ons geen andere keus’

Directe aanleiding voor de daadwerkelijke boycot is de manier waarop Achmea zorg wil inkopen bij Zorggroep Leveste Middenveld, de ziekenhuisgroep met klinieken in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen. Actiegroep Bethesda Moet Blijven zegt het gedrag van grote zorgverzekeraars “meer dan zat” te zijn.

“Wij hebben langdurig overleg gehad met Achmea en hun extra tijd gegeven om een contract met het ziekenhuis te sluiten. Nu willen zij daar veel te weinig betalen voor de zorg. We strijden voor goede lokale voorzieningen. Laten we dan maar kijken of onze bevolking bereid is met de voeten te stemmen. We wilden deze onrust voorkomen, maar Achmea geeft ons geen andere keus.” - Frits Kappers, woordvoerder actiegroep Bethesda.

De actiegroep beveelt verzekeraar DSW aan omdat die als een ‘oud ziekenfonds’ opereert. “Solidair, geen collectieve korting of korting voor jongeren”, zegt Kappers.

Ziekenhuis: vertrouwen in goede afloop

Een woordvoerder van Zorggroep Leveste Middenveld zegt dat Achmea wil dat het ziekenhuis tot de 35 procent goedkoopste ziekenhuizen van Nederland behoort.

“Dat is niet zomaar gerealiseerd, zeker niet in een regio waar zorgverlening gemiddeld juist duurder is dan in de Randstad.”

Het ziekenhuis heeft begrip voor de onrust onder inwoners van Hoogeveen die actie voeren maar zegt tegelijkertijd te vertrouwen op een goede afloop van de onderhandelingen met Achmea.

Achmea: nog in onderhandeling

Achmea zegt net als de actiegroep goede zorg na te streven “voor een betaalbare prijs” en wijst erop dat de verzekeraar zelf zich ook hard heeft gemaakt voor het behoud van een ziekenhuis in Hoogeveen. De verzekeraar zegt nog in onderhandeling met het ziekenhuis te zijn over een nieuw contract en de huidige escalatie in dat opzicht niet te begrijpen.

    • Jeroen Wester