Omstreden Heyliger toch geen premier van Sint Maarten

Aanlegsteiger voor de watertaxi die toeristen vanaf de cruiseschepen aan wal brengen.
Aanlegsteiger voor de watertaxi die toeristen vanaf de cruiseschepen aan wal brengen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Theo Heyliger wordt niet de nieuwe premier van Sint Maarten. De controversiële politicus, om wie de Nederlandse regering het eiland een extra screening voor ministers heeft opgelegd, blijft in het parlement. “Ik sta niet op de lijst van aanstaande bewindspersonen”, zegt hij in een telefoongesprek. Heyliger is formateur en zal vandaag zijn gewenste ministers aan de gouverneur van Sint Maarten presenteren. De heikele kwestie is hoe die nu doorgelicht zullen worden.

Heyligers United Peope’s Party (UPP) kreeg bij verkiezingen in augustus 42 procent van de stemmen en vormt een coalitie met een tweederde meerderheid in het parlement. Nadat Heyliger in oktober had bevestigd dat hij zelf premier zou worden, nam minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) de integriteitstoets voor ministers van Sint Maarten over door de gouverneur ‘ondersteuning’ te bieden. Heyliger is nooit vervolgd of veroordeeld, maar hij zou nauwe banden onderhouden met de criminelen en is beschuldigd van stemfraude. Plasterk schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat onderzoek daarnaar loopt.

Heyliger wil niet ingaan op geruchten over premier

Als aanstaande premier wordt Marcel Gumbs genoemd, maar Heyliger wil niet op dat gerucht ingaan voordat de eigen screening van Sint Maarten over een paar weken is afgerond. Gumbs is nu lid van de Raad van Advies van Sint Maarten en ook een ervaren politicus. Hij werkte nog samen met Claude Wathey, de grootvader van Heyliger.

Volgens Theo Heyliger betekent zijn terugtrekking niet dat Nederland heeft gewonnen of dat hij zich zorgen maakt over de screening:

“Ik ga zelf niet in de regering, niet omdat ik vrees voor mijn integriteit, maar omdat ik onze gouverneur niet verder onder druk wil zetten. Hij moet een onmogelijke opdracht uitvoeren in de heksenjacht van Nederland. Ik vind het vreselijk. Nederland kan net zo goed tegen de mensen van Sint Maarten zeggen: jullie hoeven niet meer democratisch je eigen regering te kiezen, want wij weten wat en wie beter voor jullie is.”

Nederlandse onderzoek bemoeilijkt door regering

Het Nederlandse integriteitsonderzoek zou verder gaan dan de screening die Sint Maarten zelf doet, omdat het niet alleen kijkt naar formele beschuldigingen en veroordelingen. Het Nederlandse onderzoek wordt bemoeilijkt omdat de demissionaire regering van Sint Maarten er niet aan wil meewerken en geen toegang tot overheidsdossiers geeft. Heyliger:

“We moeten nog maar zien of de gouverneur over een paar weken niet tekent voor het installeren van de nieuwe ministers. Er dreigt een impasse.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een interview met Heyliger (€).

    • Emilie van Outeren