Oekraïne maakt zich klaar voor aanval separatisten op sleutelstad

Een van de checkpoints van het Oekraïense leger in Marioepol.
Een van de checkpoints van het Oekraïense leger in Marioepol. Reuters / Nikolai Ryabchenko

Het Oekraïense leger bereidt zich voor op een nieuw offensief van Russische separatisten. Deze zouden versterking hebben gekregen in de oostelijke regio’s.

Minister van buitenlandse zaken Stepan Poltorak zei vandaag de regering hierover te hebben ingelicht. Oekraïne en de rebellen in het oosten van het land houden er sinds 5 september een broos staakt-het-vuren op na.

‘Tanks en troepen uit Rusland’

Volgens Kiev komen de versterkingen rechtstreeks uit Rusland, dat vorige week donderdag een colonne van tanks en “vrachtladingen” troepen de grens met Oekraïne liet oversteken. Moskou ontkent nog altijd ondersteuning te bieden aan de separatisten en stelt vandaag nog maar eens dat de wapenstilstand van kracht moet blijven. De rebellen claimen dat de versterkingen uit Rusland ‘vrijwilligers’ zijn.

Poltorak zegt tegen Reuters dat het herpositioneren van de regeringstroepen een reactie is op “acties van de rebellen”. Hij zegt het momenteel als zijn “hoofdtaak” te zien om zich “voor te bereiden op militaire actie”.

Nieuwe gevechten in Donetsk

Gisteren liet het Oekraïense leger al weten dat de rebellen hun troepen aan het versterken zijn, met name in Marioepol. Krijgen de separatisten die zuidoostelijk gelegen havenstad in handen, dan staat de poort naar het zuiden van Oekraïne open. De NAVO bevestigt deze berichten.

In Donetsk, in handen van de pro-Russische rebellen, was vandaag stevig artillerievuur te horen. Volgens AFP worden nog dagelijks wapens gebruikt in de stad; vandaag zouden de zwaarste gevechten zijn geweest sinds het weekend.

    • Jules Seegers