‘Minder subsidie is meer innovatie’

Volgens de topman van turbineleverancier Siemens kunnen de kosten voor windparken op zee enorm omlaag.

Siemens wil graag de hoofdrol bij de aanleg van nieuwe windmolenparken. Foto Siemens AG

Energie-industrie is een belangrijk bedrijfsonderdeel van het Duitse miljardenbedrijf Siemens. De overstap naar duurzame energie schreeuwt om nieuwe technieken. Siemens is wereldwijd de grootste speler op dat gebied. Je zou verwachten dat winst en marge omhoog springen. Maar dat blijkt niet uit de jaarcijfers die vorige week werden gepresenteerd. De groei liep juist terug.

Valt reuze mee, vindt topman Joe Kaeser die deze week een kort bezoek bracht aan Nederland. „We hadden bijvoorbeeld in 2014 een winstmarge van 13 procent op de productie van gasturbines. Die stellen we, als gevolg van massale over capaciteit nu bij naar 11-15 procent.

In de conventionele productie?

„Ja, overcapaciteit voor gas- en stoom turbines. In de windindustrie worden de marges alleen maar beter.”

Toch heeft Siemens daar honderden miljoenen euro moeten afschrijven. Wat is het probleem?

„Dat wij de eerste zijn. Sommige bladen van de windmolens op zee blijken onderhevig aan erosie. Maar dat hebben we uitgezocht en opgelost. Wereldwijd zijn wij de grootste op zee, wij hebben verreweg de meeste windmolens neergezet. Daarom kregen wij ook als eerste te maken met die erosie.”

„Maar u heeft ook problemen gehad met de aanleg van de verbindingen tussen de windparken op zee en het vaste land.”

„Ook hier waren we de eerste en hebben we veel moeten leren, bijvoorbeeld over de tussenstations op zee waar de stroom wordt omgezet in gelijkstroom. Daar hebben we er vier van opgeleverd die binnenkort in gebruik worden genomen.”

Wat heeft u geleerd?

„Dat je niet de eerste moet willen zijn en alles tegelijk moet willen doen: zoals meteen vier stations aanleggen. Volgende keer besteden we de bouw van het platform uit aan een maritiem bedrijf en zetten wij ter plekke het tussenstation erop. Wij houden ons voortaan bij onze eigen competentie: de installatie van elektronica.”

Nederland stapt over naar duurzame energie. Dat moet kansen bieden.

„Ja, vooral omdat wij, in tegenstelling tot onze concurrenten, het hele spectrum kunnen verzorgen. Wij maken windmolens, kunnen de verbindingen naar het vast land leggen...”

En ook nog financieren met Siemens Finance, zoals bij het Geminiproject ten noorden van Schiermonnikoog.

„Ook dat. Ik denk dat Gemini anderen de weg kan wijzen hoe je een groot windpark neerzet.”

Gaat Siemens inderdaad een hoofdrol spelen bij de nieuwe windparken voor de Nederlandse kust?

„Als we de kans krijgen wel.”

Wie zijn ‘we’ ? Siemens internationaal, of Siemens Nederland?

„Siemens Nederland, maar met steun van alle Siemens-takken over de hele wereld. Zo gaat dat. Wij hebben bijvoorbeeld in Nederland een afdeling die berekent hoeveel energie windmolens kunnen opwekken, over de hele wereld. Die werken ook voor de Denen, de Duitsers en de Britten.”

In Nederland is veel discussie over de vraag of je wind op zee kunt laten draaien zonder subsidie.

„We kunnen de kosten enorm verminderen. Ik vind de Nederlandse plannen voor verduurzaming veel slimmer dan de Duitse. Het Nederlandse model is gebaseerd op een constante daling van subsidie. Dat stimuleert innovatie en kostenbesparing.”

Maar kunnen volgens regeringseis de kosten in 2020 inderdaad met 40 procent naar beneden?

„Ja, dat is haalbaar. Afhankelijk van waar je windparken neerzet. Honderd kilometer uit de kust is natuurlijk duurder dan 10 of 20 kilometer. Wij zijn nu al in staat om de kosten bijna 30 procent te verminderen. Door grotere turbines op de windmolens te zetten, gaan we al van 3,6 naar 6 megawatt.”

En Siemens stapt ook in schaliegas?

„Elektrificatie in de olie- en gasindustrie om precies te zijn. Dat is een zeer sterke industrietak die nog zeker 50 tot 60 jaar een hoofdrol zal spelen. Wij fracken zelf niet, wij leveren onderdelen voor pompen en compressoren die het gas door pijpleidingen vervoeren naar LNG-terminals waar vloeibaar gas wordt gemaakt. We bouwen ook mee aan de schepen die het vervoeren en aan de installaties die er aan de andere kant weer gewoon gas van maken. We zitten in de hele waardeketen.”

Alleen in de Verenigde Staten?

„Over de hele wereld. De ontginning van het schaliegas moet nog pas beginnen in China en Argentinië.”

En Rusland?

„Nog niet. Maar we leveren wel daar geproduceerde onderdelen voor de conventionele olie- en gasindustrie.”

Dus u heeft nog geen last van sancties?

„Luister eens, het is zoals het is. We hopen natuurlijk dat het conflict met Rusland politiek wordt opgelost. Maar als er toch meer sancties komen, dan houden we ons daaraan. Zo simpel is dat.”

    • Renée Postma