Manifesta Petersburg trok 88.885 bezoekers

De tweejaarlijkse kunsttentoonstelling Manifesta, die dit jaar plaatsvond in de Hermitage in Sint Petersburg, heeft 88.885 bezoekers getrokken. Volgens directeur Hedwig Fijen is dat ongeveer evenveel als bij eerdere biënnales. De vaste collectie van de Hermitage, waarin Manifesta 10 ook kunstzinnige ingrepen mocht doen, werd in de vier maanden dat de biënnale open was bezocht door ruim 1,2 miljoen mensen. De directie van Manifesta worstelde van tevoren met de vraag of de tentoonstelling in Rusland wel moest doorgaan, wegens de recente antihomowetgeving en de annexatie van de Krim. De internationale kunstkritiekvereniging AICA had opgeroepen tot een boycot en kunstenaars stuurden petities rond waarin Manifesta werd gevraagd de locatie te heroverwegen. Drie deelnemers deden uiteindelijk niet mee. Maar volgens Manifesta ging het alleen bij het Russische collectief Chto Delat om een boycot.

Daar kwam, toen de tentoonstelling al liep, nog de controverse over mogelijke Russische betrokkenheid bij het neerstorten van vlucht MH17 in Oekraïne bij. „We stonden voor een Shakespeareaans dilemma”, zegt Manifesta- directeur Hedwig Fijen, nu de tentoonstelling achter de rug is. Maar ze heeft geen spijt dat ze het evenement toch op de vier jaar geleden gekozen locatie liet doorgaan. „Ik ben blij dat we de confrontatie zijn aangegaan. Als je vindt dat je alleen maar een culturele dialoog kunt voeren met landen die de mensenrechten 100 procent op orde hebben, dan kan 99 procent van de biënnales niet meer doorgaan. Juist in die landen zit de uitdaging.”

De Russische premier Medvedev bracht een bezoek aan de tentoonstelling. Fijen: „Hij zou een half uur komen, maar bleef drieënhalf uur. Na afloop zei hij dat hij het een hele interessante tentoonstelling vond.”

De Russische media schreven overwegend positief over Manifesta 10, zegt Fijen. „Er werd gezegd dat dit de belangrijkste tentoonstelling van hedendaagse kunst in Rusland in 25 jaar was.”

    • Claudia Kammer