Leider onderzoek naar giftige chroomverf trekt zich terug

De veelbesproken leider van het onderzoek naar het gebruik van de kankerverwekkende verf chroom-6 bij Defensie trekt zich per direct terug. Commodore b.d. Freek Groen, die in de jaren 90 zelf klachten over de verf zou hebben genegeerd, werd gisteren nog verdedigd door minister Hennis-Plasschaert.

De verkeerstoren op de vliegbasis Twenthe, waarin 1987 al een onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van klachten over chroom-6.
De verkeerstoren op de vliegbasis Twenthe, waarin 1987 al een onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van klachten over chroom-6. ANP / Vincent Jannink

De veelbesproken leider van het onderzoek naar het gebruik van de kankerverwekkende verf chroom-6 bij Defensie trekt zich per direct terug. Commodore buiten dienst Freek Groen, die in de jaren 90 zelf klachten over de verf zou hebben genegeerd, werd gisteren nog verdedigd door minister Hennis-Plasschaert. Dat meldt de NOS.

Groen laat nu weten dat de impact van “de aanhoudende aantijgingen” tegen hem de reden voor zijn terugtrekking is. De oppositie in de Tweede Kamer stelde eerder al dat ongeacht de uitkomst van het onderzoek naar de chroomverf de uitslag verdacht is. Dit vanwege twijfels over of Groen het onderzoek wel deugdelijk kon leiden.

Belangenverstrengeling

De commodore zou de schijn van verstrengelde belangen niet kunnen wegnemen gezien zijn geschiedenis op de vliegbasis Twenthe. Daar zou hij in de jaren 90 klachten over de verf naast zich hebben neergelegd.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) zei gisteren in een Kamderdebat hierover nog dat Groen zijn werk als leider van de ‘taskforce’ prima kon volbrengen. De twijfels van de oppositiepartijen blijken hem echter van het tegendeel te hebben overtuigd.

Tegemoetkoming

Bijna negenhonderd mensen hebben zich tot dusver gemeld die met de chroomverf hebben gewerkt in de jaren 80 en 90. Een kwart van hen heeft gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen zijn door de chroomverf, stelde de minister eerder. Vorige week bleek dat Defensie haar mensen ondanks de klachten tot na 2002 nog liet doorwerken met de verf.

De medewerkers van Defensie die ernstig ziek zijn geworden door te werken met kankerverwekkende verf, krijgen mogelijk al een financiële tegemoetkoming voordat de onderzoeken ernaar zijn afgerond. Dat liet Hennis gisteren aan de Kamer al weten.

    • Jules Seegers