Kijken: het filmpje dat al dagen fascineert. Maar wat het precies is?

Is het kunst? Of is het een grap?  Er staat een filmpje online waarvan inmiddels bijna twee miljoen kijkers krakende hersens hebben gekregen. Too Many Cooks lijkt eerst op de trailer van een Amerikaanse  sitcom uit de jaren tachtig of negentig – maar is het niet.

Sinds Too Many Cooks, dat 11 minuten duurt, afgelopen vrijdag op YouTube is gezet, is het internet in de ban van het filmpje. Regisseur en bedenker Casper Kelly wordt overladen met aandacht en complimenten. Onder meer Vulture en Rolling Stone interviewden hem, The New Yorker analyseerde de korte film zowaar en het nieuwsblog Vox schreef een uitgebreid uitlegstuk. Esquire noemt het filmpje zelfs  een openbaring en een  a bit of a miracle. Nu eerst even kijken voordat je verder leest, want ook het verrassingselement maakt deze film zo goed.

Vette horrorsaus

Wat is er zo bijzonder aan?  Een introfilmpje is meestal noodzakelijk kwaad, reclame voor de makers die je het liefst snel doorspoelt, maar deze trailer heeft een strakke spanningsboog; je zou willen dat het einde later kwam. Too Many Cooks is een surrealistische trip down memory lane, een montagehoogstandje en een schatkamer die steeds  nieuwe geheimen blootgeeft. De begeleidende muziek gaat nooit meer uit je hoofd.

Dat je niet kunt stoppen met kijken,  komt ook door de twist die ergens halverwege komt. De aaneenrijging van sitcom- en filmparodieën krijgt dan een vette horrorsaus. De  acteurs, die maar twee dagen werkten, hebben al een flinke schare fans. Vulture interviewde de populaire moordenaar uit het verhaal al.  Buzzfeed maakte een test: Welk Too Many Cooks-karakter ben jij? 

Wij zijn vooral enthousiast over Smarf, een pop die eruitziet als een kruising tussen tv-personage Alf en een geflipte kat.

Screenshot uit video van Adult Swim

Infomercial

Adult Swim, het televisienetwerk dat een zender deelt met Cartoon Network en waar maker Casper Kelly voor werkt, zendt om vier uur ‘s nachts een bizarre ‘infomercial’ uit. The New Yorker duidt de aantrekkingskracht van Too Many Cooks en andere Adult Swim-films:

“These and Adult Swim’s other fake infomercials share a similar, demented sensibility: contemporary television entertainment transposed back to the days of carnival grotesques and turned into the stuff of addled nightmares. They take familiar scraps of capitalist culture and reform them into cringe-inducing gross-outs. And, at just over ten minutes, they try your patience, and they might not even be exactly funny at all.”

 

Kelly kreeg het idee voor Too Many Cooks onder de douche, vertelt hij in een interview aan Vulture. Het bedenken ervan duurde ongeveer een jaar, en werd gedaan tussen de bedrijven door. Kelly was ook bezig met een serie, Your Pretty Face Is Going to Hell, over een soort duivel op zijn werkplek.

Vulture vraagt Kelly of er een vervolg komt op Too Many Cooks, maar daar is de maker nog niet over uit: “The response has been great. I never say never.”

Voor nog een dosis surrealisme adviseren wij alvast het meest recente filmpje van Adult Swim.  In Search of Miracle Man is een infomercial voor ´wonderman´.

    • Kim Bos