Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Justitie: terreurdreiging blijft op niveau

Politieagenten surveilleren op station Utrecht Centraal. De politie in Nederland is extra waakzaam op drukke plekken.
Politieagenten surveilleren op station Utrecht Centraal. De politie in Nederland is extra waakzaam op drukke plekken. ANP / Evert-Jan Daniels

De terreurdreiging in Nederland blijft “substantieel”. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat de overheid “alles in het werk” moet stellen om een terroristische aanslag te voorkomen.

Het aantal uitreizigers dat zich wil aansluiten bij de jihad blijft groeien: in de afgelopen twee jaar zijn er ongeveer 160 mensen vertrokken waarvan er dertig zijn teruggekeerd. Voor zover bekend bij het ministerie kwamen achttien uitreizigers om bij onder meer de recente luchtaanvallen van de internationale coalitie.

Justitie intensiveert hierom de uitvoering van het actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme. Sinds de invoering eind augustus zijn 52 “paspoortmaatregelen” getroffen. Acht minderjarigen zijn weerhouden van uitreizen, datzelfde geldt voor 25 kinderen die mogelijk in gezinsverband zouden vertrekken. Ook werden in meerdere gevallen financiële tegoeden bevroren en tientallen toeslagen en uitkeringen zijn stopgezet.