Israël geeft toestemming voor bouw 300 huizen in Oost-Jeruzalem

Een orthodox joods jongetje rijdt met een step voorbij Ramat Shlomo, een illegale nederzetting in bezet Palestijns gebied. Foto AFP / Ahmad Gharabli

De Israëlische autoriteiten geven toestemming voor de bouw van 300 huizen in Oost-Jeruzalem. Eerdere plannen van de Israëlische regering om illegale nederzettingen in Oost-Jeruzalem uit te breiden, leiden tot veel onrust.

De afgelopen weken liepen de spanningen in Jeruzalem hoog op en werden diverse aanslagen gepleegd. Duizenden Palestijnen gingen afgelopen zaterdag de straat op nadat de Israëlische politie een 22-jarige Palestijn had doodgeschoten.

Dit nieuws kan opnieuw olie op het vuur gooien, reageert onze correspondent in Israël, Derk Walters:

“Dat Israël dit nú aankondigt is betekenisvol, gezien de huidige spanningen in met name Oost-Jeruzalem. Met deze move wil Israël zijn macht over Oost-Jeruzalem doen laten gelden. Dit nieuws zal zeker kritiek uitlokken van de internationale gemeenschap. Aankondigingen over het uitbreiden van neerzettingen worden altijd internationaal veroordeeld. Maar daar trekt de Israëlische regering zich niets van aan. Dit is al jaren aan de gang en Israël houdt zich doof voor de kritiek.

“De eerste fase van de bouw van dit nieuwe project is nu aangekondigd. Elke fase moet steeds weer worden goedgekeurd. De bouw zelf kan nog jaren duren.”

De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige staat. Zij zijn dus fel tegen bouwplannen van Israël.

    • Marije Willems