Duitsland: 28 mld voor spoor

None

Duitsland en Deutsche Bahn investeren de komende vijf jaar samen 28 miljard euro in de spoorinfrastructuur. Dat is vastgelegd in een nieuw investeringsplan, LuFV II genaamd. Op grond hiervan worden onder meer 875 verouderde spoorbruggen onderhanden genomen. Ze worden geheel of gedeeltelijk vernieuwd, dan wel vervangen.

Deutsche Bahn, dat via DB Netz beheerder is van het Duitse spoorwegnet, verhoogt het budget voor het spooronderhoud met ruim 50 procent tot jaarlijks ten minste 1,5 miljard euro. Bovendien wordt alle winst die het bedrijf op het spoorbeheer maakt, uitgekeerd aan de Duitse staat, die op zijn beurt al dit geld weer beschikbaar stelt voor spoorinfrastructuur.

Verkeersminister Alexander Dobrindt stelt ook extra geld voor spooronderhoud en -aanleg beschikbaar. Een deel komt uit het investeringspakket van 10 miljard euro voor de komende jaren, dat de Duitse regering onlangs heeft vastgesteld. (NRC)