3Onderzoekt

None

NPO 3,

21.55-22.30u

„Vriendelijke EO-presentator runt wietkwekerij met een patatbakker.” Het zou een pitch voor een nieuwe dramaserie in de geest van Breaking Bad of Hollands Hoop kunnen zijn. Het programma 3Onderzoekt duikt in de wereld van de wietteelt met een tweedelige reportage, waarvan vandaag het eerste deel te zien is. Presentator Johan Eikelboom vraagt zich af hoe makkelijk het is om een eigen hennepplantage te starten. Hij begint in zijn eigen achtertuin: „Buurvrouw, als je iets raars ruikt komt dat omdat hier een paar wietplanten staan.” Hij krijgt hulp van patatbakker Frank van Flierenburg (bijnaam: Frank Patat), die in het verleden wiet teelde. Hij werd uiteindelijk gepakt. Nederland telt naar schatting 50.000 wietplantages in woonhuizen. De pakkans is relatief klein, de winsten hoog. Het gaat echter niet zonder risico’s. In 2011 werden 700 woningbranden veroorzaakt door wietplantages. Danny Ghosen – die onlangs de overstap maakte van Powned naar de EO – praat met een man die zijn huis bijna verloor omdat de kwekerij van zijn buurman in brand vloog. Ghosen gaat de confrontatie met de buurman aan. Hierbij gaat hij wel iets rustiger te werk dan bij zijn vorige werkgever.

Thijs Schrik