Ik maak mijn eigen zeep en wasmiddel

Giovanca Hooi (40) woont samen met haar dochter Blue (12) in een eengezinswoning in Zoetermeer. Ze heeft een eigen praktijk als zelfstandig masseur, Conscious life. Ze leeft zo zuinig mogelijk.

None
Foto

IN

‘Midden in de maand is het moment dat ik opeens onrustig kan worden en me zorgen ga maken of het lukt om deze maand rond te komen. Ik val dan moeilijk in slaap, inventariseer hoeveel klanten ik deze maand nog nodig heb. Halverwege de maand moet ik toch al minstens dertig klanten hebben gehad. Zijn het er te weinig dan ga ik campagne voeren. Een nieuwsbrief versturen, op Facebook iets posten.

„Meer geld vragen voor de behandelingen gaat ’m niet worden: mensen willen door de crisis niet meer betalen. Voor een massage vraag ik soms 80 euro per uur , dat is sowieso hoger dan standaardmasseurs, omdat ik er ook coaching bij geef.

„Twee jaar geleden heb ik een grote operatie ondergaan. Het grootste deel van 2013 kon ik niet werken, dus had ik ook bijna geen inkomsten. Vrienden hebben geholpen om klantenkaarten voor behandelingen te kopen. Ik moet ook een lening afbetalen aan de gemeente, maar ze zijn altijd bereid om je tegemoet te komen mocht het een keer niet lukken. Als je er maar eerlijk over bent.

„Ik heb drie tot vier jaar een bijbaantje ernaast gehad, maar dat gaf mij te veel stress. Je bent dan op bepaalde tijdstippen weg en moet je klanten daartussen proppen. In de tijd die ik vroeger besteedde aan het baantje volg ik nu online seminars marketing. Sinds ik dat doe, zie ik ook mijn omzet groeien.

UIT

‘Ondergoed moet nieuw zijn. Maar voor de rest shop ik veel in tweedehandswinkels en let ik goed op aanbiedingen. De aanschafprijs van een goed merk shampoo is wat hoger, maar je doet er weer langer mee omdat je er minder van nodig hebt. Als ik op die manier geld kan besparen, waarom niet? Ik probeer ook steeds meer dingen zelf te maken, zoals zeep en wasmiddel.

Ik schilder en ik teken, dus zeker 100 euro per maand gaat op aan verf en doeken. Maar dan denk ik weer: misschien kan ik mijn schilderijen ook verkopen.

„Van mijn inkomen gaat een kwart gelijk naar mijn privérekening, voor boodschappen. Ik probeer zodra er geld is gestort samen met mijn dochter wat leuks te doen, zoals schoenen kopen. Ook spaar ik voor reizen, mijn ouders gingen nooit met mij op vakantie en dat wil ik met mijn dochter wel doen. We zijn al naar Curaçao, Frankrijk en Zwitserland geweest. Op vakantie geef ik makkelijker geld uit.

„Ik krijg ook heel veel. Ik mocht een keer vakantie vieren in het vakantiehuis van een klant. En als ik iets nodig heb durf ik dat gerust aan kennissen te vragen. Ik wilde graag een tuinbank hebben, toen heb ik via Facebook een berichtje gestuurd. Er waren zo veel mensen die er eentje aanboden, dat ik nu twee heb staan.”

    • Charlotte van ’t Wout