Ik kon me de wanhoop van die vrouw goed indenken

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor sociaal raadsman Gerard Rijper (61) is dat advocaat Jim de Lyon (59).

„Het was mooi geweest met het ouderenwerk. Ik was 43 jaar en was bijna twintig jaar ouderenwerker. In mijn functie had ik veel contact gehad met sociaal raadslieden en ik wist: zo’n baan wil ik ook. Zij betekenden namelijk echt heel veel voor mensen met financiële en juridische problemen. Maar ik had te weinig juridische achtergrond, dus ik moest in opleiding bij het Centraal Bureau voor Sociaal Raadlieden. Daar leerde ik docent en jurist Jim de Lyon kennen.

„Jim was altijd in pak. Op zijn gezicht stond vaak een glimlach. Ik was onder de indruk van zijn kennis van wetten en regelgeving. Soms was ik onzeker over mijzelf, maar Jim gaf me veel vertrouwen. Niet door me veel complimenten te geven, maar door goed naar mijn vragen te luisteren en me alles rustig uit te leggen. Al snel ging ik aan de slag als sociaal raadsman. Inmiddels doe ik het zestien jaar en nog steeds leer ik van Jim. Als advocaat begeleidt hij maandelijks het vakinhoudelijk overleg van sociaal raadslieden

„Af en toe bel ik Jim als ik ergens niet uitkom. Een paar jaar geleden ontving ik in mijn spreekkamer een vrouw met een verstandelijke beperking. Ze was wanhopig en dat kon ik me goed indenken. Toen ik haar had leren kennen had ze heel veel schulden. Jarenlang had ik haar geholpen bij het treffen van regelingen voor al haar schulden. Gelukkig had ze haar leven weer op de rit: ze werkte in de sociale werkplaats en had net geld genoeg om brommer te rijden, wat haar een gevoel van vrijheid gaf. Maar nu kwam ze bij me met een brief van een nieuwe schuldeiser. De duizenden euro’s kon ze natuurlijk niet betalen. Als er niets gebeurde, zou ze opnieuw in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Wat te doen?

„Ik belde Jim voor overleg. Hij was voor een soortgelijke zaak bij de rechter geweest. Het was tot een goede oplossing gekomen. Jim legde me uit dat ik om uitstel van betaling kon vragen, waardoor de vrouw in staat zou zijn om de schulden wel te betalen. Zo pakte ik het aan en het werkte. De vrouw was opgelucht en blij. Ik ook. Niet alleen vanwege het resultaat, maar ook omdat ik weer iets van Jim geleerd had.”

    • Floris Alberse