IDFA aan de Amstel

Van 19 tot 30 november toont het 27ste Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam (IDFA) 298 documentaires. Het festival trekt de laatste jaren zo’n 200.000 bezoekers, onder wie 2.500 documentairemakers.

Dit jaar verplaatst het zwaartepunt van IDFA zich van het Rembrandtplein naar de Amstel. Festivallocaties als Pathé de Munt, Tuschinski, Eye en De Brakke Grond blijven, maar de talkshows en gezelligheid verplaatsen zich naar Café De Jaren en Swych in de Nieuwe Doelenstraat.

De hoofdcompetitie van IDFA bestaat uit achttien documentaires van anderhalf uur (‘feature length’). Daarnaast zijn er competities voor documentaires van een uur en voor Nederlandse documentaires. Ook zijn er selecties als ‘Best of Fest’, hoogtepunten van andere festivals, ‘Masters’, nieuw werk van oude meesters of ‘Paradocs’, kunstzinnige films en muziekdocumentaires.

IDFA biedt ook themaprogramma’s als ‘Men and Media’, ‘The Female Gaze’, ‘Framing Reality’. Eregast is Heddy Honigmann, wier Around the World in 50 Concerts IDFA opent. Zij mocht een filmtop-10 selecteren.

De Brakke Grond is thuisbasis van digitale projecten: webdocs, apps en installaties in het kader van ‘Immersive Reality’. Virtual Reality-pioniers tonen nieuw werk in een genre dat met de komst van VR-brillen als Oculus Rift snel vooruitgaat.