Hoe word je een topbestuurder? Drie tips

Foto iStock

Als je het ver wilt schoppen, hoef je niet per se slim te zijn. Een goed ontwikkelde emotionele intelligentie, dat is pas écht onmisbaar. Andere wezenlijke eigenschappen voor een topbestuurder (het zal niet als een complete verrassing komen): doorzettingsvermogen, inzet en nieuwsgierigheid. En o ja, het helpt als je ouders ook een hoge functie hadden.

Wat van invloed is op het bereiken van de top, werd onlangs onderzocht door The Executive Network (TEN). Voor het onderzoek werden 249 Nederlandse topmanagers en -bestuurders ondervraagd, onder wie zo’n honderd bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen. Drie tips voor als je zelf een topbestuurder wil worden.

1. Wees er op tijd bij

Meer dan de helft van de ondervraagden antwoordde dat hij of zij “altijd al een carrière als executive ambieerde”. Denk dus goed na over je studiekeuze: veel leidinggevenden kozen voor een economische of bedrijfskundige universitaire studie. Eenvijfde haalde daarnaast een MBA, een speciaal masterprogramma voor mensen met een bachelor- of masterdiploma en had minstens een jaar werkervaring.

2. Ga bij een vereniging

Bijna eenderde van de topbestuurders denkt dat het lidmaatschap van een studentenvereniging en het constant bouwen aan een goed netwerk heeft bijgedragen aan zijn of haar carrière. Iets meer dan de helft van de ondervraagden was lid van een studentenvereniging, van wie 57 procent van een studentencorps (ter vergelijking: op dit moment is ongeveer 1,6 procent van alle studenten corpslid.) Bekende oud-leden zijn Frits Philips, Jeroen van der Veer (ex-Shell) en Harold Goddijn (TomTom). En ook buiten het bedrijfsleven zie je ze veel: koning Willem-Alexander was lid. Een boel politici ook, zoals oud-VVD-leider Frits Bolkestein en de ministers Ivo Opstelten en Melanie Schultz van Haegen.

3. Blijf niet te lang ergens plakken

Tijdens hun carrière zijn de meeste leidinggevenden drie of vier keer van werkgever gewisseld. Ook het opdoen van ervaring in het buitenland is van invloed geweest op hun carrière, denken de hedendaagse topbestuurders: eenderde heeft in het buitenland gestudeerd en 34 procent heeft weleens in het buitenland gewoond voor werk. Maar niet alles is af te dwingen. Geluk speelt ook mee, zeggen de topmannen en -vrouwen. Een kwart vindt zelfs dat het succes hun is overkomen.

    • Anne-Martijn van der Kaaden