Geen rapport, alleen conclusies onderzoek naar FIFA openbaar

De FIFA openbaart morgenvroeg dan toch de bevindingen uit het onderzoek naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Maar daar lijkt alles dan ook wel mee gezegd; het complete rapport blijft geheim. Alleen hoofdpunten worden vrijgegeven.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter.
FIFA-voorzitter Sepp Blatter. ANP-EPA

De FIFA openbaart morgenvroeg dan toch de bevindingen uit het onderzoek naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Maar daar lijkt alles dan ook wel mee gezegd; het complete rapport blijft geheim. Alleen hoofdpunten worden vrijgegeven.

De betreffende samenvatting wordt gegeven door de FIFA zelf en komt dus niet uit handen van Michael Garcia: de Amerikaanse jurist en voormalig officier van justitie te New York, die in opdracht van de ethische commissie van de FIFA het onderzoek naar diezelfde FIFA leidde.

De mededeling die morgen wordt gedaan over het onderzoek komt van rechter Hans-Joachim Eckert. Hij zetelt in diezelfde ethische commissie van de wereldvoetbalbond.

Fifa evalueert

Eckert stelt tegenover AP dat er geen enkele sprake is van openbaarmaking van het gehele rapport. Het gaat morgenvroeg - als rond 10.00 uur een verklaring wordt afgegeven - om “een overzicht van het onderzoek, een samenvatting van de belangrijkste bevindingen, conclusies en aanbevelingen”. Dit wordt dan gevolgd door een “korte evaluatie” van de FIFA op bovengenoemde zaken.

Eerder lekte al informatie over het onderzoek uit. De bekritiseerde FIFA-voorzitter Sepp Blatter haalde toen fel uit en noemde beschuldigingen van corruptie aan het adres van de FIFA “discriminatie” en “racistisch”. Vorige week kwam Qatar nog kwalijk in het nieuws toen FNV stelde dat bij de bouw van de WK-stadions al honderden doden zijn gevallen.

    • Jules Seegers