‘Frauduleuze’ formateur ziet heksenjacht Nederland

Hij is beschuldigd van stembusfraude. Toch formeert hij het kabinet. Nederland laat de kandidaten nu screenen.

None

Theo Heyliger wordt niet de nieuwe premier van Sint Maarten. De controversiële politicus, om wie de Nederlandse regering het eiland een extra screening voor ministers heeft opgelegd, blijft in het parlement. „Ik sta niet op de lijst van aanstaande bewindspersonen”, zegt hij in een telefoongesprek. Heyliger is formateur en zal vandaag zijn ministers aan de gouverneur van Sint Maarten presenteren. De heikele kwestie is hoe die nu doorgelicht zullen worden.

Heyligers United Peope’s Party (UPP) kreeg bij verkiezingen in augustus 42 procent van de stemmen en vormt een coalitie met een tweederde meerderheid. Nadat Heyliger in oktober had bevestigd dat hij zelf premier zou worden, nam minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) de integriteitstoets voor ministers over door de gouverneur ‘ondersteuning’ te bieden. Heyliger is nooit vervolgd of veroordeeld, maar hij zou banden onderhouden met de criminelen en is beschuldigd van stemfraude. Plasterk schreef gisteren aan de Kamer dat onderzoek daarnaar loopt.

U wordt geen premier. Nederland heeft dus gewonnen?

„Ik ga zelf niet in de regering, niet omdat ik vrees voor mijn integriteit, maar omdat ik onze gouverneur niet verder onder druk wil zetten. Hij moet een onmogelijke opdracht uitvoeren in de heksenjacht van Nederland. Maar ik vind het vreselijk. Nederland kan net zo goed tegen de mensen van Sint Maarten zeggen: jullie hoeven niet meer democratisch je eigen regering te kiezen, want wij weten wat en wie beter voor jullie is.”

Het lijkt toch of u zich terugtrekt uit angst dat er iets bovenkomt?

„Waarom zou ik, ik word nergens voor vervolgd. Ik zit sinds 1995 in de politiek. Ik ben gedeputeerde, minister en parlementariër geweest. Ik ben meermaals onderzocht. De aanklagers en rechters hier komen uit Nederland, als ze iets hadden om me voor te veroordelen, was dat al gebeurd. Maar de Nederlandse screening gaat verder, die weegt roddels en insinuaties mee. Ze maken geen onderscheid tussen feit en fictie.”

Volgens verschillende onderzoeken is er veel mis op Sint Maarten.

„Er wordt gedaan alsof het hier één corrupte bende is. Wij willen best meer investeren in integriteit en opsporing, maar alle aanbevelingen opvolgen kost veel geld. Dan krijgen we weer het Nederlandse financiële toezicht op ons dak. Het is een Catch 22.

De demissionaire regering werkt niet mee aan de extra screening.

„Onze eigen screening duurt twee tot drie weken. Nederland krijgt geen toegang tot de dossiers van de overheid. We moeten maar zien of de gouverneur over een paar weken niet tekent voor het installeren van de nieuwe ministers. Er dreigt een impasse.”

    • Emilie van Outeren