Flinke snorren, leren jassen en motoren

Renske de Greef heeft een curieuze fascinatie voor beurzen. Iedere maand bezoekt ze er een met fotograaf Jan Hoek en kiest ze haar favoriete producten. Deze maand aflevering 3: De Bikeshow in Autotron Rosmalen

De Bikeshow in Rosmalen blijkt precies te voldoen aan mijn verwachtingen: de mannen die er rondlopen bezitten royale snorren en dragen stug leer, af en toe wordt de ruimte gevuld met het diepe, grommende geluid van een gretige motor en in een hoek van de hal wordt de rug van een paar bezoekers voorzien van vlammen en uitlaatpijpen.

Ik vind alles even prachtig: de stands met gehoornde buffelschedels, de doodshoofdsieraden, de capuchontruien met huilende wolven erop. Maar ik ben wel geïntimideerd: ik weet natuurlijk niets van motoren. Zodra ik een gesprek begin met een bezoeker zal het niet lang duren voordat hij op laatdunkende toon iets zegt als: „Ja, maar ben je meer een Harley 360XL-type, of ga je voor een kale 80CC-motor met opgewaardeerde bougies en gematigde dieseltoevoer?” Het enige wat ik dan uiteraard kan terugzeggen, is: „Kijk die armband van salamanderskelet! GAAAAAF!”

Wanneer ik uiteindelijk bij een standhouder zo voorzichtig mogelijk probeer te vissen naar de nieuwste technische snufjes, ontwikkelingen en trends op motorgebied, duurt het een tijd voordat de man me begrijpt. „Kijk, een tijdje geleden werden motoren voorzien van de modernste technieken. Maar inmiddels is het crisis en gaat het vooral om de buitenkant, de esthetiek. Al deze motoren zijn voor het grootste gedeelte gewoon hetzelfde van binnen. Sommige zijn gewoon mooier dan anderen – vind ik.” Dit gaf een heel andere kijk op dingen: in de bikerwereld is het dus compleet geoorloofd om dingen enkel te beoordelen op hun uiterlijk. Iederéén wordt wild van de vlaggenpatches, granatenportemonnees en dromenvangers. Hierbij dus mijn lijst, met als enige criterium: GAAAAAF!

1 Prehistorische vogelklauw als standaard!

GAAAAAAF!

Ik vroeg aan de man van de stand of ‘ie ook op mijn fiets zou passen. „Wat voor fiets heb je?” vroeg hij. „Een Gazelle?” antwoordde ik. Toen de man zuchtte, begreep ik dat ‘fiets’ voor hem misschien een liefkozend understatement had geleken – de standaarden passen blijkbaar alleen op Harley’s. Maar wie weet brengt dit een creatieve fietsenmaker op een goed idee!

2 Bikerurn!

GAAAAAAF!

Je rijdt al jaren over verlaten snelwegen, maar hoe rijd je je allerlaatste bestemming tegemoet? In stijl. Deze urnen zijn gemaakt van motorbenzinetanks en kunnen in alle mogelijke stijlen en ontwerpen geairbrusht worden.

3 Customized motor!

GAAAAAAF!

Dit vond ik de mooiste motor op de beurs, omdat het lijkt alsof hij het vervoermiddel zou moeten zijn van een laconieke superheld afkomstig van een grimmige, extragalactische schrootplaneet.

4 Motorkunst!

GAAAAAAF!

Ook boven je bed, open haard of in de vitrinekast is er een plek voor motorliefde: deze kunstvoorwerpen zijn gemaakt van motor-motors.

5 Lashelm met vlammen en schedels!

GAAAAAAF!

Lassen is van zichzelf natuurlijk al behoorlijk gaaf, met dat immer dreigende gevaar te lang in de vonken te kijken en zo in één spetterend moment je netvliezen weg te branden, maar met deze lashelm wordt het nog beter. Transformeer jezelf tot een lasser rechtstreeks afkomstig uit de hel en spaar geen enkel stuk metaal. (En veiligheid is natuurlijk ook heel gaaf! Laten we dat niet vergeten!)

    • Renske de Greef