Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Raad van State ziet niks in AOW-plan kabinet

De Raad van State meent dat het kabinet het wetsvoorstel dat het voor AOW’ers makkelijker moet maken om langer vrijwillig door te kunnen werken, moet heroverwegen. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering ziet de plannen van minister Lodewijk Asscher helemaal niet zitten, schrijft het FD.

Het is volgens de Raad niet duidelijk welke problemen het kabinet denkt op te lossen met het voorgelegde voorstel en twijfelt daarom aan de effectiviteit. De Raad wijst er tevens op dat het wetsvoorstel onderscheid naar leeftijd maakt, wat alleen mag als de maatregelen noodzakelijk en passend zijn. Ook zouden de veranderingen nadelig zijn voor de positie van de 50-plussers op de arbeidsmarkt. En worden 65-plussers niet meer beschermd tegen misbruik van het onbeperkt gebruiken van tijdelijke contracten.

Volgens de NOS heeft de Raad dit advies al in 2012 gegeven. Het is echter nu pas openbaar gemaakt. Volgens het kabinet zijn naar aanleiding van de uitspraak wat dingen in het wetsvoorstel aangepast en duidelijker gemaakt. Toch blijft het kabinet van mening dat ‘nut en noodzaak van het voorstel wel degelijk zijn aangetoond’.

Groots onderzoek naar Millennials wereldwijd

Het is de eerste generatie die is opgegroeid met internet en de vrije markt. Hierdoor, zo wordt weleens beweerd, zou het voor het waardenpatroon en de kansen van een Millennial, geboren tussen 1980 en 2000, niet zo gek veel moeten uitmaken in welk werelddeel hij of zij is geboren. Maar heeft de ‘global village’ waarin deze generatie is opgegroeid inderdaad voor een wereldwijde jongerencultuur gezorgd?

Niet helemaal, meent onderzoeksbureau Motivaction. De Volkskrant bericht vandaag uitgebreid over het onderzoek dat het Nederlandse bureau deed naar 18 duizend Millennials in 19 landen over hun drijfveren, gedrag en levensstijl.

Wat blijkt? Jongeren in Azië, Latijns-Amerika en Rusland werken harder en kijken positiever naar de toekomst dan hun generatiegenoten in Europa en de VS. Maar aan de andere kant zijn ze ook weer materialistischer, conservatiever en nationalistischer.

Is het gek dat er verschillen zijn? Nee. Kinderen groeien dankzij internet misschien allemaal op binnen één globale cultuur, maar ze leven nog steeds binnen de lokale cultuur van hun land. Hierdoor heeft een kind uit China net zoveel respect voor Bill Gates als voor de Chinese vlag, aldus de krant.

Geen fooi meer voor vrouwen van rijkaards

Worden de rijken steeds rijker of de (ex-)vrouwen steeds sluwer, vraagt de Volkskrant zich af. Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse olietycoon Harold Hamm zijn ex 783 miljoen euro moet betalen in een schikking rond de echtscheiding. Ook al is het niet de duurste echtscheiding ooit, die is voor de Rus Dmitry Rybolovlev die eerder dit jaar zijn vrouw 3,6 miljard euro moest meegeven, het hoge bedrag past wel in de trend dat ‘de vrouw van een rijkaard zich niet meer met een fooi laat afschepen’, aldus de krant.

Hamm, die topman is van Continental Resources en een vermogen heeft dat wordt geschat op 11 miljard euro, moet voor het einde van dit jaar 323 miljoen dollar aan zijn vrouw betalen. De rest van het bedrag moet hij daarna maandelijks afgeven, 7 miljoen euro per keer.

Bovenop het geld, krijgt de voormalige mevrouw Hamm ook een villa en een ranch in Californië ter waarde van 17 miljoen dollar. In de top-10 duurste echtscheidingen ooit, eindigen de Hamms nu (nog) op de zesde plek.

    • Anke Meijer