Côtes de porc sauce nénette

‘If you’re afraid of butter, use cream.’ Het is maar een van de vele wijsheden die kooklegende Julia Child ons heeft nagelaten en iets om over na te denken wanneer u vanavond uw tanden zet in deze in reuzel gebakken varkenskarbonades met room en tomatensaus.

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Verhit het vet of de olie in een zware braadpan tot het matig heet is; bak dan de karbonades met 2 of 3 tegelijk bruin in 3-4 minuten per kant. Leg ze in een schaal zodra ze bruin zijn. Giet het vet uit de braadpan en doe er de boter in. Leg de karbonades er iets overlappend weer in. Bedruip ze met de boter. Doe het deksel op de braadpan en verhit tot het vlees sissend heet is: zet hem dan 25-30 minuten in het onderste deel van de voorverwarmde oven. Keer en bedruip de karbonades 1-2 keer. Laat ondertussen de room met peper en zout in een kleine steelpan 8 minuten zachtjes koken, totdat hij is ingekookt tot ¼ liter. Klop de mosterd en de tomatenpuree in een kleine kom door elkaar; klop dan de hete room erdoor. Zet het mengsel apart. Neem de karbonades uit de braadpan en ontvet het braadvocht. Schenk het roommengsel in de pan en laat het 3-4 minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaak, roer de kruiden erdoor en schenk hem over de karbonades.