China en VS stellen zich nieuwe klimaatdoelen

De Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping toosten tijdens het staatsbezoek van Obama aan China. Hij is daar na de Aziatische-Pacifische Economische Coöperatie (APEC).
De Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping toosten tijdens het staatsbezoek van Obama aan China. Hij is daar na de Aziatische-Pacifische Economische Coöperatie (APEC). Reuters / Greg Baker

De VS en China, de twee grootste vervuilers ter wereld, willen minder broeikasgassen uitstoten. Dat hebben ze vannacht bekendgemaakt.

President Obama maakte bekend dat de VS veel sneller de vervuiling wil terugdringen dan aanvankelijk gepland was. Het nieuwe doel is het reduceren van de uitstoot met 26 tot 28 in 2025, in vergelijking met het niveau van 2005. Eerder tijdens zijn presidentschap stelde Obama zich tot doel de uitstoot met 17 procent te hebben verminderd in 2020.

De Chinese president Xi Jinping heeft geen percentage genoemd. Hij zei dat het hoogtepunt van de uitstoot in China in 2030 moet liggen, en indien mogelijk eerder. De uitstoot in China groeit nog steeds. Hij zei ook dat China andere energiebronnen wil aanboren.

    • Mirjam Remie