In beeld

Carnavalsseizoen geopend

11 november om 11 uur is het traditionele startmoment van het carnavalsseizoen. De carnavalsperiode wordt afgesloten met de grootse carnavalsparades op "Rosenmontag" in februari. Dit is twee dagen voor Aswoensdag - een bezinningsdag voor gelovigen en de eerste dag van de vastentijd, die 40 dagen duurt en symbool staat voor de tijd die Jezus alleen in de woestijn doorbracht voor zijn lijdensweg en kruisiging. Carnaval werd waarschijnlijk van oudsher gevierd als heidens feest voordat de Rooms-Katholieke Kerk het overnam. In zowel de Germaanse, Keltische als Romeinse geschiedenis kunnen vergelijkbare feesten worden teruggevonden. In Nederland wordt Carnaval gevierd in twee varianten: De Rijnlandse variant, die voornamelijk in Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant wordt gevierd, en de Bourgondische variant in Noord-Brabant en in Zeeland. Er bestaan ook verschillen in de manieren waarop er wordt gefeest, maar de belangrijkste gemene delers zijn: de opening van het carnavalsseizoen op elf november, uitbundige parades met praalwagens, de sleuteloverdracht van de oude aan de nieuwe Prins Carnaval, optredens van dweilorkesten, en betogen die in dialect worden gehouden.
Maastricht maakt zich op voor carnaval: Feest op het Vrijthof.
ANP / Marcel van Hoorn
Maastricht - Feest op het Vrijthof.
ANP / Marcel van Hoorn
Maastricht - Feest op het Vrijthof.
ANP / Marcel van Hoorn
Maastricht- Feest op het Vrijthof.
ANP / Marcel van Hoorn
Maastricht - Feest op het Vrijthof.
ANP / Marcel van Hoorn
In Keulen.
Reuters / Wolfgang Rattay
In Keulen.
Reuters / Wolfgang Rattay
AFP / Patrik Stollarz
Traditionele dansmariekes in Düsseldorf.
AP / Frank Augstein
De Hoppeditz groet feestvierders in Düsseldorf na zijn symbolische ontwaken in een mosterdpot.
AP / Frank Augstein
De Hoppeditz, een hoofdrolspeler in het carnavalsfeest.
AP / Frank Augstei
AP / Frank Augstein