Britse acteur Warren Clarke overleden

Britse acteur Warren Clarke
Britse acteur Warren Clarke Foto AP / Andy Butterton

De Britse acteur Warren Clarke, bekend uit de politieserie Dalziel and Pascoe (1996-2007), is op 67-jarige leeftijd overleden.

Met zijn stevige bouw en zijn vierkanten bromkop was hij geknipt voor de rol van de de nukkige inspecteur Dalziel. Zelf zei hij:

“Wat ik leuk vindt aan de rol is dat hij niet buigt voor de heersende progressieve krachten. Hij is een gewone kerel uit het Noorden die scheten laat, zich krabt en zich misdraagt tegen vrouwen.”

Naam en faam

Clarke vestigde zijn naam met de film A Clockwork Orange, de controversiële film van Stanley Kubrick. Clarke speelde Dim, lid van de jeugdbende van Alex, een jongen die zwelgt in ‘ultraviolence’, seks en muziek van ‘Ludwig Van’.

Over werken met de moeilijke regisseur zei hij:

“Als Kubrick je spel nep vond, dan vroeg hij: waarom doe je dat? Als je geen antwoord had, dan begon hij tegen je te schreeuwen. Maar ik kon het goed met hem vinden en schreeuwde gewoon terug.”

Clarke was ook te zien in de series Call the Midwife (2013), Bleak House (2005) en The Onedin Line (1974) en Blackadder 3. In de lachfilm Top Secret (1984) van Abrahams en Zucker speelde hij Colonel von Jost.

Kijken

In 2006 werd een aflevering van Dalziel and Pascoe volledig opgenomen in Amsterdam, met gastrollen van bekende Nederlandse acteurs als Jeroen Krabbé en Pierre Bokma. Bekijk hieronder een fragment uit die aflevering:

    • Wilfred Takken