888.246 klaprozen

Foto Andrew Cowie/AFP
Foto Andrew Cowie/AFP

Voor iedere Britse gesneuvelde militair tijdens de Eerste Wereldoorlog één porseleinen klaproos bij de Tower of London. Gisteren werd de laatste ‘poppy’ bij het monument gezet, precies 96 jaar nadat een wapenstilstand werd gesloten.

Kunstenaar Paul Cummins en theaterontwerper Tom Piper maakten dit monument met 888.246 klaprozen. Voor de Eerste Wereldoorlog is dit jaar volop aandacht, omdat de strijd honderd jaar geleden begon. Sinds augustus konden Britten bij de bloemenzee in Londen stilstaan bij de oorlog. Organisatoren schatten dat rond de vier miljoen mensen het monument hebben bezocht.

De Britse premier David Cameron zei zaterdag bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog dat de grote belangstelling voor het monument ertoe heeft geleid dat besloten is een deel van de rozen te bewaren. Uiteindelijk worden ze in het Imperial War Museum ondergebracht.