Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zwarte Piet blijft zwart in eerste Sinterklaasjournaal

Screenshot uit de uitzending

Piet is in de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal vanavond zwart gebleven. De uitzending wordt gezien als beeldbepalend voor hoe pieten elders in het land uitgedost zullen zijn.

In een aankondiging van het Sinterklaasjournaal werd juist gehint op een andere kleur voor de pieten toen Sinterklaas stelde dat er nog veel werk aan de winkel was, want: ‘We varen recht op een regenboog af’:

Ouderwets gezellig

Toch is Zwarte Piet zwart gebleven. Dieuwertje Blok stelde tijdens een live-interview aan de goedheiligman de ‘allerbelangrijkste vraag van de hele wereld’: of de pieten er weer bij zullen zijn. Sinterklaas:

Ja, want dan wordt het weer ouderwets gezellig in Nederland. Dat is al honderden jaren zo geweest en dat zal altijd zo blijven.”

Vervolgens doken de eerste Zwarte Pieten op, in traditionele uitdossing. Het begrip ‘gezellig’ werd overigens vaak in de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal gebruikt. En in het gesprek met de sint werd geen melding gemaakt van kleur.


Er wordt nu veel gespeculeerd over het verdere verloop van het Sinterklaasjournaal. De pieten kunnen nog steeds van kleur veranderen, aangezien de stoomboot van Sinterklaas nog steeds onderweg is en mogelijk alsnog op een regenboog afvaart. Of de stoomboot ook echt zo ver komt moet nog blijken; het schip maakt namelijk water.

Uitzending beeldbepalend

Niet eerder was de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal zo beladen als vanavond. De manier waarop Piet wordt neergezet in het bulletin bepaalt namelijk hoe Sinterklaascomités in het land de viering gaan vormgeven. NRC-redacteur Wilfred Takken schreef eerder vandaag al over het belang van de uitzending:

Wanneer het Sinterklaasjournaal kleur bekent, dan volgt het land, zo is het idee. Niet voor niets zat omroep NTR, die het programma maakt, in september bij het Pietenoverleg van minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en eerder bij het overleg met de Amsterdamse burgemeester Van der Laan. “Alleen als toehoorder”, zo benadrukt de NTR-woordvoerder.

Het programma wilde liever neutraal blijven, maar door de felle discussie over Piet is dat zeer lastig geworden.