Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

VGZ verhoogt premie en selecteert bij standaardpolis ziekenhuizen

Zorgverzekeraar VGZ verhoogt het tarief voor de standaardpolis met minimaal 6 euro, tot 97,95 euro per maand. Bij deze polis heeft VGZ voor vijftien standaardbehandelingen (zoals heupvervanging) een aantal specifieke ziekenhuizen geselecteerd . Verzekerden moeten hierdoor soms verder reizen. VGZ is de eerste grote verzekeraar die de nieuwe premies bekendmaakt. Dit jaar werd besloten artikel 13 van de zorgverzekeringswet aan te passen. Verzekeraars mogen daardoor ziekenhuizen selecteren voor patiënten die een goedkopere variant van de zorgverzekeringspolis kiezen. Dat patiënten met een basisverzekering van VGZ nu niet meer bij elke ziekenhuis hun zorg vergoed krijgen, lijkt een gevolg van de wetswijziging. VGZ biedt ook duurdere polissen aan, waarmee patiënten in alle ziekenhuizen terecht kunnen. (NRC)