Zorgverzekeraar VGZ verhoogt zorgpremie

Zorgverzekeraar VGZ verhoogt de standaardpolis met minimaal zes euro, tot 97,95 euro per maand. VGZ is de eerste grote verzekeraar die de nieuwe premies bekendmaakt.

De hoofdingang van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem.
De hoofdingang van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem. ANP / Erik van 't Woud

Zorgverzekeraar VGZ verhoogt de basisverzekering met minimaal zes euro, tot 97,95 euro per maand. VGZ is de eerste grote verzekeraar die de nieuwe premies bekendmaakt.

Mensen die kiezen voor de basisverzekering van VGZ, kunnen voor vijftien standaardbehandelingen (zoals heupvervanging) alleen bij een aantal bepaalde ziekenhuizen terecht. Daardoor moeten ze soms verder reizen.

Dat lijkt een gevolg van een wetswijziging. Dit jaar werd besloten artikel 13 van de zorgverzekeringswet aan te passen. Verzekeraars mogen daardoor ziekenhuizen selecteren voor patiënten die een goedkopere variant van de zorgverzekeringspolis kiezen. VGZ biedt ook duurdere polissen aan, waarmee patiënten in alle ziekenhuizen terecht kunnen.

DSW maakte eind september traditiegetrouw als eerste verzekeraar de premie van volgend jaar bekend. Bij de prijsstunter stijgt die in 2015 amper: klanten betalen volgend jaar, net als dit jaar, 95 euro per maand. Het AD meldde eind augustus dat de gemiddelde zorgpremie volgend jaar met tien euro stijgt. (NRC)