Werkt je website goed? Laat het testen

Beeld iStock

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: Hoe goed werkt je website?

Bedrijf: Webvink
Oprichters: Jorma de Ronde (35), Jelmer van der Ploeg (35), Pieter van Bokhoven (32) en Jochem Cornelis (34)

Je hebt een leuke bedrijfsnaam. Een mooi logo. En een óntzettend duidelijke, overzichtelijke site. Nou ja, dat vind je zelf. Maar ís dat ook zo? Wat jij een prachtig ontwerp kan vinden, vinden ‘de internetgebruikers’ wellicht onoverzichtelijk en verwarrend. De start-up Webvink test het gebruiksgemak van de website, op een snelle en fijne manier.

Hoe werkt het?

Via de site van Webvink - extreem overzichtelijk, daarmee gelijk een goed visitekaartje - kun je ‘testers’ inhuren. Die gaan thuis opdrachten uitvoeren die je zelf bedenkt, zoals: doe een bestelling op de website of geef je eerste indruk van de homepage binnen 5 seconden. Het scherm van de tester wordt opgenomen en ze spreken bespreken hardop mee waar ze hardop wat ze opvalt of waar ze moeilijkheden mee hebben. Aan het eind beantwoorden ze ook een lijst door jou opgestelde vragen.

Wat doet zo’n tester?

Een tester kun je 3 opdrachten en 3 vragen opgeven. Als je wilt, kun je zelf ook tester worden. Het betaalt zes euro voor een filmpje van 15 minuten.

Wat is het verdienmodel?

Het bedrijf verdient geld omdat bedrijven betalen voor testers (15 euro per tester). Je kunt zelf kiezen hoeveel testers je wilt hebben, en of ze aan bepaalde voorwaarden (zoals alleen vrouwen) moeten voldoen. Webvink is een jaar bezig en heeft een paar grote klanten gehad, zoals Thuisbezorgd.nl en Bruna.nl.

Bestaat dit nog niet?

Jawel, in alle vormen en maten. Maar meestal maken anderen gebruik van testers in een lab. Webvink onderscheidt zich door de snelheid en de lage kosten. Binnen een paar uur belooft Webvink resultaten. Het Engelstalige usertesting.com doet wel precies hetzelfde.

    • Charlotte van ’t Wout