Business Schools

Werken bij een bank? Doei! Hoogopgeleiden willen de tech in

Afhaalsushi eten op kantoor. Tot ‘s avonds laat naar Excel-sheets staren. Altijd, dus ook in het weekend, bereikbaar zijn - want dat wil de klant. Zo begint menig consultant, bankier of accountant zijn carrière. Het zijn goedbetaalde en prestigieuze banen, en ze waren daarom lange tijd populair onder hoogopgeleide studenten.

Maar dat lijkt te veranderen. Banen in de financiële dienstverlening zijn steeds minder gewild onder MBA-studenten. Terwijl tech-banen juist meer in trek zijn. Het liefst bij een bedrijf dat de work-life-balans een beetje in de gaten houdt.

De cijfers

Op de Tilburgse business school TIAS, dat de op één na beste MBA-opleiding in Nederland heeft volgens de Financial Times, daalde het aantal MBA-afgestudeerden dat een baan vond in de financiële dienstverlening elk van de afgelopen drie jaren met tien procent, zegt hoofd van de MBA-afdeling Edwin Gerritsen. Ook Nyenrode Business University merkt dat steeds minder afgestudeerden in de financiële dienstverlening terechtkomen. Daartegenover staat een toename van het aantal afgestudeerden dat een baan vindt bij technologiebedrijven:

“Strategisch met IT bezig zijn, dat willen steeds meer MBA-studenten”, zegt Willem van Donge, van Nyenrode Business University. Daarom heeft Nyenrode sinds 2010 ook de MBA opleiding Modulair Executive MBA in Business & IT.

Bij internationale business schools is die teruggang sterker. Zo viel bij de prestigieuze London Business School het aantal MBA-studenten dat doorstroomt naar de financiële dienstverlening tussen 2007 en 2013 van 46 naar 28 procent. Het aantal studenten dat bij een technologiebedrijf terecht komt steeg daarentegen van 6 naar 20 procent.

De eveneens prestigieuze business school van de Amerikaanse Princeton University, merkt dit ook: in 2006 ging 46 procent van de afgestudeerden naar Wall Street. Zes jaar later was dat 11,5 procent, schrijft auteur Kevin Roose in Young Money, een boek over hoe de financiële crisis het perspectief van jonge afgestudeerden op Wall Street veranderd heeft.

Hoe komt dat?

De groei van de techsector heeft de afgelopen jaren veel nieuwe banen opgeleverd, zegt van Donge. Ook is de drempel om een eigen bedrijf te beginnen steeds kleiner is geworden. Plus: de financiële sector is gekrompen, met minder baanaanbod als gevolg, aldus Lars Norden, professor banking en finance van de Rotterdam School of Management.

Maar dat zijn niet de enige redenen. Ook de glans is er een beetje vanaf. Werken in de financiële dienstverlening vergt opoffering (weinig vrije tijd, veel stress, hoge werkdruk). En daar zijn steeds minder net afgestudeerden toe bereid. Balans tussen werk en leven vinden MBA- en bedrijfskundestudenten steeds belangrijker, zowel nationaal als internationaal, blijkt onder andere uit onderzoek van Deloitte. ”De voordelen van werken bij een bank maken niet langer het verschil”, aldus een voormalig werknemer van Goldman Sachs onlangs in de Financial Times.

Wat doen banken (enzo) daaraan?

Die proberen het overwerken-imago van zich af te schudden. Althans, internationale banken. Die hebben recent regels ingevoerd als: de toegangspassen van junior bankiers blokkeren tussen vrijdagavond negen uur ‘s avonds en zondagochtend negen uur (Goldman Sachs). Of hun per maand een verplicht weekend vrij geven (JP Morgan). En Nederlandse banken, zoals ING en ABN Amro? Die zeggen nog weinig te merken van de groeiende interesse in techbedrijven onder afgestudeerden. Ze ontvangen nog steeds evenveel aanmeldingen voor traineeships. Ook zijn ze niet anders gaan rekruteren. Vooralsnog dan.

    • Liza Jansen