Vopak stelt verwachting over 2014 naar boven bij

Het Rotterdamse opslagbedrijf Vopak is iets minder somber over 2014. Het resultaat zal minder goed zijn dan in 2013, maar toch beter dan gedacht.

Derde kwartaal bracht optimisme terug
Derde kwartaal bracht optimisme terug

De resultaten van opslagbedrijf Vopak in het derde kwartaal geven niet meteen de indruk dat het veel beter gaat. Toch heeft het Rotterdamse bedrijf dat wereldwijd tachtig terminals heeft staan met een totale opslagcapaciteit van 33,5 miljoen kubieke meter, de winstverwachting over 2014 verhoogd. Van minstens 700 miljoen euro naar minstens 740 miljoen euro.

Vanochtend maakte het bedrijf bekend dat het resultaat in het derde kwartaal weliswaar 9 procent beter was dan een jaar geleden, maar met bijzondere posten meegerekend was dat aanzienlijk slechter, namelijk een afname van 17 procent.

Financieel topman Jack Krey legt in een reactie uit dat de verwachtingen voor dit jaar aanvankelijk „zeer onzeker” waren. Daarom was een daling voorzien van het bedrijfsresultaat met mogelijk 10 procent. Maar door een aantal gunstige ontwikkelingen wordt die daling nu op maximaal 2 procent geschat. De omzet bedroeg dit jaar tot nog toe 985 miljoen euro.

Onafhankelijk marktleider Vopak, met in totaal 4000 werknemers, blijkt de internationale concurrentie beter aan te kunnen dan gedacht. Bestaande contracten worden verlengd. Krey stelt vast dat het bedrijf „door een stevige positie en de juiste locaties, weer hoog op de lijstjes van klanten staat”. De bezettingsgraad van de terminals steeg van 87 procent naar 89 procent.

In Rotterdam leunt Vopak vooral op de opslag van vloeibaar gas (LNG) in de Gate terminal, en de op- en overslag van grondstoffen voor de chemie. Ook de overslag van stookolie uit Rusland voor de Aziatische markt is positief. Ruwe olie blijft een probleem. De markt is heel kwetsbaar door de schommelingen van de olieprijs, en de afname van raffinage in Europa.

Vopak heeft het financiële beleid aangescherpt en is bezig wereldwijd vijftien kleinere terminals van de hand te doen. Eind oktober werd bekend dat in Nederland 200 van de duizend banen worden geschrapt. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

    • Renée Postma