Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Voorpublicatie fotoboek Blondie: rafelig en spontaan

‘One way, or another / I’m gonna find ya / I’m gonna get ya’: één van de hits van Blondie lijkt wel het nieuwe fotoboek over de band perfect weer te geven. Want mede-oprichter en gitarist Chris Stein, kreeg band en frontvrouw Debbie Harry in allerlei facetten voor zijn lens. Bekijk hier een voorpublicatie.

Debbie Harry, zangeres van Blondie.
Debbie Harry, zangeres van Blondie. Foto Chris Stein

‘One way, or another / I’m gonna find ya / I’m gonna get ya’: één van de hits van Blondie lijkt wel het nieuwe fotoboek over de band perfect weer te geven. Want mede-oprichter en gitarist Chris Stein, kreeg band en frontvrouw Debbie Harry in allerlei facetten voor zijn lens. Bekijk hier een voorpublicatie.

Dat de focus van het vorige week uitgekomen fotoboek Chris Stein/Negative: Me, Blondie, and the Advent of Punk op Harry ligt, is niet zo gek. Niet alleen staat Debbie Harry dit jaar alweer veertig jaar in de schijnwerpers als de nonchalante zangeres van punkband Blondie (opgericht in 1974, vandaar dit jaar een jubileumboek), maar ze was ook de levenspartner van Stein terwijl de band succesvol was in de jaren tachtig. En dus staat ze op talloze foto’s die Stein in hun hoogtijdagen maakte. Zoals deze twee:

Foto Chris Stein

Debbie Harry in een jurk van de Amerikaanse ontwerper Halston. De foto is genomen in een hotelkamer waar ze blauw papier hadden opgehangen. Foto Chris Stein

In het voorwoord van Steins boek zegt Harry over de foto’s:

“Chris’ gevoel voor humor en zijn gemakkelijke, ontspannen persoonlijkheid stelden me op mijn gemak. Uiteindelijk vond ik het ook prettig om door hem gefotografeerd te worden. Ik denk dat de foto’s die Chris van me gemaakt heeft vanwege onze persoonlijke band het meest echt, onbewaakt en tenslotte onthullend zijn.”

One Way Or Another (1979) van derde album Parallel Lines uit 1978:

Blondie: pionier van de Amerikaanse punkbeweging

Blondie voerde de vroege Amerikaanse new wave en punkscene aan midden jaren zeventig. Het eerste album, Blondie komt uit in 1976 en is direct succesvol overzees. Pas bij de release van het derde album Parallel Lines in 1978 gaat Amerika overstag. Met behulp van disco, rap, pop en reggae breidt de band de punk- en new wave sound uit.

Debbie Harry tijdens de opnames voor de videoclip van het nummer ‘Picture This’. Foto Chris Stein

In een interview met het Amerikaanse Smithsonian Mag vertelt Stein wie hem op het visuele vlak heeft beïnvloed:

“Wat betreft fotografen ben ik weg van Diane Arbus, Weegee, etc. Diegene die hun persoonlijke psychologie konden opleggen aan de kijken en het onderwerp van de foto.”

Heart of Glass, de derde single van Parallel Lines, bereikte in januari 1979 Amerika de eerste plek:

‘Foto’s net zo rafelig en spontaan als begintijd Blondie’

De meeste foto’s in het boek bestaan uit portretten die Stein van Harry maakte. Maar er staan ook foto’s in uit zijn begintijd als student fotografie en uit de tijd toen hij en Harry in downtown New York rondhingen met cool kids als Andy Warhol, David Bowie, beat poet William Burroughs en Iggy Pop.

Debbie Harry met David Bowie. Foto Chris Stein

NRC-muziekrecensent Hester Carvalho schrijft dat de foto’s van Stein net zo “rafelig en spontaan” zijn als de muziek van Blondie in hun begintijd was:

“Van Debbie Harry zijn in de loop van die veertig jaar veel foto’s gemaakt maar niemand kon Debbie Harry fotograferen als Chris Stein. Hij betrapt haar als ze sacherijnig kijkend, met leren lieslaarzen en baret, aan de telefoon zit in een hotelkamer. Hij legde haar vast met deadpan-blik in [punkhol] CBGB’s, terwijl om haar heen de volledige New Yorkse punkscene - Ramones, Richard Hell - staat te ruziën; of op straat naast drummer Clem Burke, allebei in strak zwart, temidden van verbaasd kijkende hippies in lange rokken.”

Blondie-drummer Clem Burke en zangeres Debbie Harry in New York. Foto Chris Stein

Lees het volledige achtergrondverhaal (€) over het Blondie-fotoboek door Hester Carvalho vanmiddag in NRC Handelsblad

In 1982 was de koek op: Blondie ging uit elkaar. De band maakt in die eerste zes jaar samen zes albums. In 1983 kreeg Stein een auto-immuunziekte, Harry verpleegde hem. Toen hij weer beter was, was hun relatie ook voorbij, maar in 1996 kwam de band weer bij elkaar. In 1999 komt het zevende album uit, afgelopen voorjaar bracht de band het tiende album Ghosts of Download uit. Eerder dit jaar trad Blondie op in het Londense Hyde Park en zong Harry hun hit Atomic:

Voor meer foto’s van Harry door Stein: bekijk de fotoserie bij The Guardian.

Chris Stein/Negative: Me, Blondie, and the Advent of Punk (Uitgeverij Rizzoli). Een tentoonstelling van de foto’s is te zien in Somerset House, Londen, tot 25 januari aanstaande.