Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Video: deze ‘Syrische jonge held’ gaat het internet rond

Syrië, een onbekende stad. Een jongen wordt beschoten. Hij valt neer, lijkt geraakt. Maar dan staat hij op, rent naar een meisje, en samen zoeken ze beschutting voor de kogels.

Een filmpje van deze scene, waarin de jongen het meisje lijkt te redden door zijn slimme toneelspel, werd gisteren online gezet. En ging het internet rond: de video is inmiddels bijna 115.000 keer bekeken. Er klinkt veel lof voor de jongen, een Syrische held volgens twitteraars.

http://www.youtube.com/watch?v=mgwO6oni-wY

Is het echt?

Is het filmpje echt? Veel internetters denken van niet, maar het valt niet meteen te achterhalen. In welke stad dit voorval zou hebben plaatsgevonden, staat er niet bij. Ook wordt niet vermeld door wie het jongetje zou worden beschoten. De Britse krant The Telegraph schrijft het filmpje niet onafhankelijk te kunnen verifiëren. “Maar experts vertellen de krant dat ze geen reden hebben te twijfelen aan de authenticiteit.”

De video is online gezet door het Syrische Shaam News Network, een activistische nieuwsorganisatie die is opgezet in maart 2011. Shaam staat voor pluralisme, democratie en de gematigde islam. The New York Times noemde de krant die de organisatie uitgeeft door de strakke layout vorig jaar “de meest professionele” van alle Syrische papieren nieuwsbronnen. En dat zijn er nogal wat: veel groeperingen doen zelf aan informatieverschaffing. Ook de propagandaoorlog tiert welig.