Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Verzekeraars: we potten onnodig geld op

Zorgverzekeraars moeten onnodig veel geld oppotten doordat de toezichthouder te streng is. De verzekeraars pleiten ervoor dat De Nederlandsche Bank, die waakt over de gezondheid van financiële instellingen, hun toestaat lagere reserves aan te houden.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Zorgverzekeraars moeten onnodig veel geld apart zetten doordat de toezichthouder onnodig te streng is. De verzekeraars pleiten ervoor dat De Nederlandsche Bank (DNB), die waakt over de gezondheid van financiële instellingen, hun toestaat lagere reserves aan te houden. Nu verwijten de verzekeraars DNB overbodig strenge invoering van Europese regels.

Dat schrijven de verzekeraars in een brief aan de Tweede Kamer. De zorgverzekeraars krijgen regelmatig kritiek dat zij te veel vermogen van premiebetalers op de plank laten liggen. Zij houden miljarden euro’s meer als reserve aan dan wettelijk is vereist.

Volgens André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, heeft zijn branche er helemaal geen belang bij extra geld op te potten. De zorgverzekeraars zeggen meer te reserveren dan wettelijk vereist omdat de toezichthouder achter de schermen een buffer eist die de helft hoger is dan wettelijk vastgelegd. Daarnaast houden de verzekeraars rekening met nieuwe strengere regels die vanaf 2016 in Europa zijn afgesproken.

‘Reserves niet in verhouding tot risico’s’

Volgens de verzekeraars kan Nederland ervoor kiezen die nieuwe regels milder toe te passen dan nu het plan is. „Zorgverzekeraars vinden namelijk de vereiste reserves niet in verhouding staan tot de werkelijke risico’s.” De Nederlandsche Bank (DNB) kan dat doen door de definities die zij hanteert anders toe te passen. DNB ontkent dat dit mogelijk is. Volgens de toezichthouder bestaat er „geen ruimte” voor „verlichting van de eisen”.

Zorgverzekeraars hebben de laatste jaren hun incasseringsvermogen sterk verhoogd. Zij lopen sinds 2012 meer risico voor kostenoverschrijdingen in de zorg, maar wentelen op hun beurt die risico’s op ziekenhuizen af. De toezichthouder houdt er echter geen rekening mee hoe verzekeraars hun risico’s beperken in contracten die met ziekenhuizen worden gesloten.

Wel zal in de toekomst beter rekening worden gehouden met wat verzekeraars met hun beleggingen doen. Wie risicovoller zijn geld parkeert zal een hoger eigen vermogen moeten hebben.

Eerder op NRC Q: Zorgverzekeraars houden miljarden achter de hand.