Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Vandaag is de grootste commerciële feestdag ter wereld - vier jij Singles Day?

Foto Reuters

Het is feest vandaag. Sterker nog, vandaag vieren miljoenen mensen de grootste commerciële feestdag ter wereld. Vergeet Black Friday, Valentijnsdag en Cyber Monday. De meeste cadeaus worden verkocht op elf november, de Chinese Singles Day. En het leukste is: je mag alles aan jezelf geven. Met fikse kortingen. Vijf vragen.

1. Wat is het?

Een soort anti-Valentijnsdag, die je viert zonder geliefde. Je kan met deegstokjes ontbijten, uit eten gaan met je vrienden, cadeaus voor ze kopen, meedoen aan een blinddatediner, of waarom niet gewoon een paar nummertjes karaoke zingen?

De Chinese internetgigant Alibaba toverde de feestdag vijf jaar geleden om tot een 24-uurs shopfestijn, een feestdag waarop je cadeautjes voor jezelf (en je single vrienden) koopt, alles online en veel in de uitverkoop. Denk aan kussens in de vorm van een vriendje. Kan Alibaba mooi de rustige periode tussen de herfstvakantie en kerst een boost geven.

http://youtu.be/Oi6KKAA8F30

2. Waar komt het vandaan?

Studenten van de Nanjing University begonnen er in 1993 voor de grap mee, zo gaat het verhaal. Ze wilden een dag creëren om te laten zien dat singles het net zo leuk kunnen hebben als stelletjes.

Ze kozen de datum 11.11 omdat er zoveel enen in voorkomen en noemden het Guangun, wat vrijgezel, maar ook eenzaam stokje zou betekenen. Inmiddels is de vrouw-vriendelijker naam Singles Day gangbaar.

3. Hoeveel geld gaat er in om?

Denk in grote getallen. Er zijn op 11 november in China tien keer zo veel online bestellingen als op een normale dag. Er werd vorig jaar 2,5 keer meer merchandise verkocht dan op Cyber Monday, de grootste onlineshoppingdag in de Verenigde Staten.

Vooral voor Alibaba is het een grote dag: 2 procent van de omzet die verkopers via Alibaba halen, komt volgens het bedrijf door Singles Day. En de populariteit stijgt razendsnel. Vorig jaar steeg de omzet van Alibaba op 11 november met 83 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Best een uitdaging, die 254 miljoen bestellingen ter waarde van 4,6 miljard euro verwerken. Denk: lange werkdagen voor sorteermedewerkers. Er zijn een miljoen extra koeriers voor nodig.

Overigens is Alibaba zeker niet het enige bedrijf dat de feestdag viert. Concurrent JD.com doet ook mee, al probeert Alibaba het gebruik van de nummercombinatie 11.11 op te eisen en kreeg het zelfs een aantal lokale tv-zenders zo ver spotjes van JD met daarin 11.11 te boycotten.

4. Welke westerse bedrijven doen al aan mee?

Autofabrikant Tesla begint de verkoop van zijn Model S vandaag op Alibaba’s business-to-businesssite Tmall. Ook kledingwinkels Zara, Gap, Mango, Uniqlo, ASOS en de Amerikaanse groothandel Costco doen vandaag mee.

Meer over de Chinese internetgigant weten? Lees ook:
Alibaba en de acht getallen
Deze Nederlanders lopen binnen via Alibaba

5. Komt Singles Day naar Nederland?

Vrijgezellen genoeg in Nederland, 2,8 miljoen volgens het CBS.  Maar Singles Day lijkt volledig aan ons voorbij te gaan. We belden CoolBlue, Marktplaats, Bol.com en de Chinees-Nederlandse Dragons Business Club, maar daar hadden ze nog nooit van de feestdag gehoord. Marktplaats’ moederbedrijf eBay heeft de feestdag wél al overgenomen met een speciale (bescheiden) pagina voor bestellingen in de VS en China.

Alibaba promoot het Chinese koopfeest intussen zelf in het buitenland, meldt het in een weblog. Via webwinkel Aliexpress kun je er vandaag naar veel landen gratis laten bezorgen. En: niemand die je tegenhoudt als je vandaag jezelf op een cadeautje trakteert.