Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

UvA wil geesteswetenschappen radicaal omgooien

ANP / Koen van Weel

De Universiteit van Amsterdam (UvA) wil de onderwijsopzet van de opleidingen aan de faculteit Geesteswetenschappen radicaal veranderen. Mogelijk wordt de bachelor ingevuld naar Amerikaans model, waarbij studenten vakken volgen in meerdere geesteswetenschappelijke studierichtingen. Ook komen er minder masters.

Dat staat in het plan Profiel 2016, dat de universiteit gisteren heeft gepresenteerd, zo meldt Foliaweb. De herstructurering is volgens de UvA nodig vanwege “de zorgelijke situatie” van de faculteit. De faculteit kampt met teruglopende studentenaantallen en krijgt mede daardoor minder geld. Volgend jaar is, zoals het er nu naar uitziet, een bezuiniging van ruim vier miljoen nodig, zegt decaan Frank van Vree tegen Folia.

Twee mogelijke scenario’s voor bachelor

De UvA wil daarom twee scenario’s nader onderzoeken. In het eerste scenario moeten bacheloropleidingen worden ondergebracht in een model dat vergelijkbaar is met een University College. In het eerste jaar krijgen alle studenten dan dezelfde opleiding, waarin vakken uit alle studierichtingen worden gegeven. Pas in het tweede en derde jaar kan een student zich specialiseren.

Volgens de UvA is deze opzet mogelijk, omdat studenten in eerste instantie voor Amsterdam en de UvA kiezen, in plaats van een opleiding. De nieuwe opzet kan aansluiten bij de behoeften van studenten die het in het eerste jaar “nog niet weten”. Als tweede scenario wordt gedacht aan een ‘bachelor school’, die voortborduurt op de huidige opzet maar waarin eveneens de propedeuse breder is.

Volgens de universiteit gaan vooral bij de talenopleidingen klappen vallen. Omdat steeds minder studenten die studierichting kiezen, moet een algemene opleiding worden ingericht waarin studenten verschillende talen leren.

Minder masters

Ook wordt de versnippering van de masteropleidingen aangepakt. Er zijn er te veel, aldus de UvA. Ook zijn er volgens de UvA te veel masters met een onduidelijk profiel. Decaan van Vree tegen Folia:

“We bieden momenteel 67 masterprogramma’s aan. Heel veel daarvan zijn helaas zo klein dat ze niet rendabel zijn. Dat leidt tot het weglekken van energie en efficiëntie. Ik noem bijvoorbeeld de eenjarige master Grieks en Latijnse taal en cultuur, de duale master museumconservator, de researchmasters archeologie en Gouden Eeuw of de mastertrack Italiaans. Het zijn maar een paar voorbeelden, want er zijn nog meer niet-rendabele masters.”

De UvA spreekt de komende weken intern over de nieuwe plannen. (Novum/Folia)