Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Tweede Kamer stemt in met leenstelsel hoger onderwijs

De Tweede Kamer heeft vanmiddag volgens verwachting ingestemd met het nieuwe leenstelsen voor studenten in het hoger onderwijs. Dat betekent dat er vanaf volgend studiejaar een einde komt aan de basisbeurs.

Een actie tegen het leenstelsel van studenten op de publieke tribune van de Tweede Kamer vorige week.
Een actie tegen het leenstelsel van studenten op de publieke tribune van de Tweede Kamer vorige week. Foto ANP/Bart Maat

De Tweede Kamer heeft vanmiddag volgens verwachting ingestemd met het nieuwe leenstelsel voor studenten in het hoger onderwijs. Dat betekent dat er vanaf volgend studiejaar een einde komt aan de basisbeurs. De uitkomst van de stemming was de definitieve bevestiging van het akkoord dat coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66 en GroenLinks al in het voorjaar sloten.

Het leenstelsel moet ervoor zorgen dat studenten een groter deel van hun studiekosten zelf betalen. Om te voorkomen dat ze met te hoge maandelijkse lasten komen te zitten nadat ze zijn afgestudeerd is er een wettelijke aflossingsperiode van 35 jaar vastgelegd. Daarbij moeten afgestudeerden met schulden maximaal 4 procent van hun maandinkomen aflossen en pas op het moment dat ze meer verdienen dan het minimumloon.

Huidige studenten hebben mazzel: zij mogen gebruik blijven maken van de basisbeurs. Alleen als ze per of na 1 september 2015 beginnen aan een master raken ook zij hun basisbeurs kwijt. Voor kinderen van ouders met een laag inkomen blijft ook na de invoering van het leenstelsel een aanvullende beurs beschikbaar. Daarnaast blijft de ov-kaart voor studenten bestaan.

Protesten

Op 14 november organiseren een aantal jongerenorganisaties een grote demonstratie tegen de invoering van het leenstelsel op het Malieveld in Den Haag.

Twitter avatar AKKUbestuur Studentenvakb. AKKU Het leenstelsel is ingestemd door de Tweede Kamer. Het moet nog door de Eerste Kamer, dus tot vrijdag op het Malieveld. It’s not over, Jet!

Tegenstanders van het leenstelsel vinden dat het hoger onderwijs hierdoor minder toegankelijk wordt voor lagere sociale niveaus. Gevreesd wordt dat er 10.000 tot 20.000 jongeren minder zullen gaan studeren. Bovendien zijn ze bang dat studenten met te hoge schulden komen te zitten, en daarmee met financiële beperkingen als starters de arbeidsmarkt en huizenmarkt betreden.

Twitter avatar FnvJong FNV Jong Het wetsvoorstel #leenstelsel is zojuist aangenomen door de Tweede Kamer. Maar wij leggen ons er niet bij neer! Eerste Kamer, here we come!

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil het geld dat de overheid met het afschaffen van de basisbeurs bespaart - zo’n 900 miljoen euro - “gaan investeren in de kwaliteit van het onderwijs“.