Eén stofje in bloed trekt alle roofdieren aan

Roofdieren worden universeel aangetrokken door één specifieke geurstof uit bloed: de metaalachtig ruikende stof trans-4,5-epoxy-(E)-2-decenal. Dat schreven Zweedse en Duitse onderzoekers onder leiding van Matthias Laska van de universiteit van Linköping gisteren het in tijdschrift PLOS ONE. In proeven in een dierentuin bleken tijgers en wilde honden even dol te zijn op het geurstofje als op echt bloed.

Houtblokken die waren ingesmeerd met de geurstof of echt paardenbloed werkten als een magneet op de roofdieren. Ze snuffelden eraan, kauwden erop, sjouwden het met zich mee en gingen er tevreden bij liggen dutten, alsof ze een echte prooi hadden gevangen. Houtblokken ingesmeerd met bananengeur of oplosmiddel negeerden ze daarentegen totaal.

De stof trans-4,5-epoxy-(E)-2-decenal heeft een kenmerkende ‘metaalachtige’ geur die mensen ook heel goed kunnen ruiken. Volgens Laska is deze stof een universele geurvlag voor zoogdierbloed: „De verbinding ontstaat namelijk als bijproduct van de vetverbranding, en dat proces is bij vrijwel alle zoogdieren identiek.” Andere vluchtige stoffen uit bloed die Laska’s team aan dezelfde houtbloktest onderwierp, wekten geen enkele interesse van de roofdieren. De resultaten van die proeven zullen later gepubliceerd worden.