Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Games

Eindhovenaar Van Hoof strijdt in Las Vegas om tien miljoen dollar

Foto anp

Van een verveelde student technische bedrijfskunde, tot een van de beste pokeraars ter wereld. Eindhovenaar Jorryt van Hoof (31) begon vannacht samen met acht andere pokeraars aan de finaleronde van de World Series of Poker (WSOP) in Las Vegas. De winnaar krijgt 10 miljoen dollar. In totaal is er een prijzenpot van meer dan 28 miljoen dollar.

Van Hoof had tien jaar geleden nog nooit een pokerfiche aangeraakt. Hij studeerde en was mede-eigenaar van een spellenwinkel waar de klanten regelmatig zaten te pokeren. Toen hij een paar potjes meespeelde, kreeg Van Hoof het kaartspel al vlug onder de knie. Daarna ging het snel, zoals dat kan in poker. „Ik werd beter doordat ik met vrienden in mijn studentenhuis vijftig uur per week met poker bezig was”, vertelde Van Hoof deze week aan NU.nl.

Van Hoof stopte met zijn studie en behoorde binnen een jaar tot de betere spelers in het Nederlandse, online en offline, pokercircuit.

In de nacht van maandag op dinsdag begon de Eindhovenaar als chip leader aan de finale: de speler met de meeste punten en favoriet voor de eindzege. Hij bouwde zijn voorsprong snel uit.

Van de negen finalisten blijven er na vandaag drie over. Die strijden morgen om de hoofdprijs. Bij winst is Van Hoof de eerste Nederlander die de hoofdprijs wint in dit prestigieuze pokertoernooi.

Het bereiken van de finaletafel heeft Van Hoof al 730.725 dollar aan prijzengeld opgeleverd. Het toernooi begon in juli, toen 6.683 mensen uit 87 landen aanschoven aan de pokertafels in het Rio Casino in Las Vegas. Inleg was 10.000 dollar per speler. Na een week bleven er negen over; de zogenoemde ‘november nine’. De speeldagen duren soms meer dan 14 uur.