Poetin ‘flirt’ met Chinese presidentsvrouw. Filmpje gecensureerd

Vlnr: President Obama, president Jinping, zijn vrouw Peng Liyuan en president Poetin, tijdens het diner voor de APEC-top.
Vlnr: President Obama, president Jinping, zijn vrouw Peng Liyuan en president Poetin, tijdens het diner voor de APEC-top. Foto EPA / Narendra Shrestha

In China gaat het gerucht dat president Poetin een oogje heeft op de vrouw van de Chinese president Xi Jinping. En dat komt zo: gisteravond kwamen de leiders van 21 Aziatische landen en Rusland en Amerika bijeen in Beijing voor de jaarlijkse top van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC).

Gisteravond was er een diner in de Water Cube (een van de stadions gebouwd voor de Olympische Spelen van 2008) en daar maakte Poetin een opmerkelijke move. Poetin zat naast de Chinese first lady Peng Liyuan, aan haar andere zijde zat haar man, president Jinping.

Wat is er gebeurd?

Terwijl Jinping in gesprek was met zijn buurman Barack Obama, staat Poetin op om een beige plaid om de schouders van Liyuan te slaan. Heel galant, zou je zeggen, niks aan de hand. Maar daar denken de Chinese media anders over.

Het viel de presentatrice van staatstelevisiezender CCTV op en tijdens het item zegt ze droog:

“Poetin heeft zojuist een jasje om het lichaam van Peng Liyuan gedrapeerd.”

Verschillende Chinese nieuwsmedia postten de video en het beeld ging viral op Chinese sociale media.

Persbureau AP heeft foto’s van “het moment”:

Het moment waarop Poetin zijn jasje om de schouders van Peng Liyuan slaat.

Het moment waarop Poetin de plaid om de schouders van Peng Liyuan slaat. Foto AP

Vladimir Poetin en Chinese presidentsvrouw Peng Liyuan

Vladimir Poetin en Chinese presidentsvrouw Peng Liyuan. Foto AP

Censuur springt erop

Binnen een paar uur sloeg de censuur toe, verschillende Chinese sites verwijderden de video en ook Poetin-Peng-Gate gerelateerde posts werden van sociale media afgehaald.

Bekijk hier de move van Poetin die bij de Chinese overheid in het verkeerde keelgat schiet:

Overigens geeft Liyuan even later de plaid af aan een van de obers.

Obama en de selfie met de Deense premier

De affaire doet denken aan een presidentieel incident eerder dit jaar: toen Barack Obama tijdens de uitvaart van Nelson Mandela op de tribune een selfie maakte met de Deense premier Helle Thorning-Schmidt. Foto’s van een boze Michelle Obama circuleerden toen razendsnel op televisie en internet. En er was ook veel discussie over of Michelle Obama nou boos keek of neutraal.