Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Oorlog

Opnieuw aanslagen: twee Israëli’s doodgestoken

Israël werd gisteren opgeschrikt door de vierde en vijfde daad van Palestijns terrorisme in drie weken tijd. In Tel Aviv werd een soldaat doodgestoken, in de nederzetting Alon Shvut op de Westelijke Jordaanoever kwam een 25-jarige koloniste om het leven bij een steekpartij en raakten twee anderen gewond. De aanslagen werden niet uitgevoerd door Hamas, maar door lone wolves, aldus Jonathan Fine, onderzoeker van het Institute for Counter-Terrorism in Herzliya.

Wat opvalt aan de aanslagen is dat ze met betrekkelijk eenvoudige middelen worden uitgevoerd. In twee gevallen reed een Palestijn met zijn auto in op een menigte, en bij de steekpartij in Tel Aviv gebruikte de dader een simpel keukenmes.

In Israël is de politieke situatie de laatste maanden steeds verder gepolariseerd geraakt, met de Tempelberg in Oost-Jeruzalem als inzet. Waar Israëlische politici roepen om meer joodse toegang tot die heilige plek voor zowel moslims als joden, sporen hun Palestijnse collega’s mensen aan om de berg te verdedigen.

Meer nog dan de recente Gaza-oorlog ziet Fine het dispuut over de Tempelberg als belangrijkste oorzaak voor het opgelaaide Palestijnse geweld. Van zeker twee Palestijnse verdachten is bekend dat ze niet langer konden aanzien hoe joden proberen om zich ‘hun’ Tempelberg – Haram al-Sharif in het Arabisch – toe te eigenen.

Wat volgt, zegt Fine, is copycatgedrag. Een Palestijn die zijn auto als wapen gebruikt, brengt een ander weer op ideeën. Fine acht het niet uitgesloten dat ze ook inspiratie ontlenen aan een terreurgroep als IS. Niet voor niets, zegt hij, zijn er gevallen bekend van Arabische Israëliërs die in Syrië zijn gaan vechten.

Intussen zit de schrik er in Israël goed in, juist ook omdat mensen zich niet kunnen wapenen tegen dit type aanslagen. Wat de angst vergroot, is dat gisteren de eerste aanslag in deze reeks plaatsvond buiten Jeruzalem. Tel Aviv geldt in Israël als een stad waar feestvieren voorop staat en het conflict figuurlijk ver weg is. Ook al vonden er in de voorbije decennia grote bomaanslagen plaats in Tel Aviv, deze keer hoopten de inwoners de mentale afstand tot het conflict te bewaren. Die hoop is gisteren de kop ingedrukt.