Palestijn omgekomen tijdens onlusten op Westoever

Israëlische soldaten nemen positie in nabij Nablus.
Israëlische soldaten nemen positie in nabij Nablus. Foto ANP/EPA/Alaa Badarneh

Bij gevechten tussen het Israëlische leger en Palestijnse betogers bij de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever is vandaag een Palestijnse betoger om het leven gekomen.

Dat meldt AP op gezag van het Israëlische leger en lokale gezondheidswerkers. Bij de gevechten waren zo’n 150 Palestijnen betrokken. Zij gooiden molotovcocktails en stenen naar de Israëlische soldaten. Die probeerden met rubberkogels en traangas de menigte uit elkaar te drijven, maar zagen zich vervolgens genoodzaakt om later het vuur te openen. Eén betoger kwam daardoor om het leven.

Gisteren twee steekpartijen

Het is al weken onrustig in Israël. Zo zijn er spanningen over de toegang tot de Tempelberg in Jeruzalem. Ultrarechtse Israëlische organisaties willen dat joden meer toegang krijgen tot de zowel voor joden als moslims heilige plek. De nasleep van de recente oorlog tussen Israël en Hamas heeft de verhoudingen tussen Israël en de Palestijnen verder op scherp gezet.

Gisteren kwam bij een steekpartij in Tel Aviv een Israëlische militair om het leven. Later die dag werden drie mensen nabij Alon Shvut - een kolonie op de Westelijke Jordaanoever - neergestoken. Eén van hen overleefde het incident niet.

Lees vandaag meer in NRC Handelsblad over het oplaaiende geweld in Israël: Lone wolves nu ook in Tel Aviv (€)