Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Oratorisch talent van een bejaarde mantelzorger

Wie: Ben Oude Nijhuis

Leeftijd: 82

Wat: mantelzorger, lid cliëntenraad WZH

Waar:Pauw (4 november)

Het zal niet eenvoudig zijn, maar probeer nu eens voor te stellen dat de ouders van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Zorg) geen onderwerp van gesprek zouden zijn geweest in het gesprek dat hij op 4 november in Pauw (VARA) voerde. Het is de vraag of hij daar ook zou zijn gaan zitten tegenover mantelzorger Ben Oude Nijhuis, de buurman van vader Van Rijn, en net als deze lid van de cliëntenraad van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH).

Waarschijnlijk niet, maar we kunnen niets uitsluiten. Per slot van rekening verdedigt Van Rijn zijn beleid met open vizier.

Maar ook zonder het beeld van de dementerende moeder van de staatssecretaris in ons achterhoofd, zou het dan een memorabel televisiemoment zijn geweest, omdat Oude Nijhuis zo voortreffelijk debatteerde. Trillend van de emotie liet hij zich niet met technocratische kluitjes in het riet sturen. Hij bleef vanuit zijn gevoel en ervaring hameren op de noodzaak te erkennen dat veel verzorgingshuizen niet tegen hun verzwaarde taken opgewassen zijn. Die confrontatie van twee werelden („het kan zo niet langer” versus „we gaan het regelen, maar heb nog even geduld”) zie je zelden op televisie.

Afgelopen weekeinde werd Oude Nijhuis met een ovatie ontvangen tijdens een bijeenkomst van de vakbond Abvakabo. Ook de werknemers in de ouderenzorg zien namelijk heel goed dat er iets gebeuren moet en dat alleen aanspreken in gewone mensentaal uitzicht zou kunnen bieden op een ander perspectief.

Dan moeten zorgorganisaties en overheden wel gesprekspartners als deze mantelzorger voor vol aan willen zien. Oude Nijhuis vertelde bij Pauw dat er druk op familieleden van hem was uitgeoefend om hem tegen te houden bij het leveren van kritiek in het openbaar. Ach, zo'n geëmotioneerde grijsaard, verblind door zijn eigen verdriet, die moet je toch kunnen tegenhouden.

De kracht van zijn woede is echter dat hij zich niet laat afstoppen en gewoon blijft zeggen hoe hij er tegenaan kijkt. Geen idee wat hij in zijn werkzame leven voor beroep uitoefende. Hij was naar eigen zeggen nooit eerder op televisie. Als 50Plus nog een opvolger zoekt voor Henk Krol, dan zou dit een passende kandidaat kunnen zijn.