Openbaar Ministerie wil Holleeder terug in de gevangenis

Het Openbaar Ministerie gaat op 2 december eisen dat Willem Holleeder terug de gevangenis ingaat. Hij zou tijdens zijn proeftijd opnieuw strafbare feiten hebben gepleegd. De rechtbank kan hem maximaal drie jaar celstraf laten uitzitten.

Willem Holleeder wordt verdacht van afpersing en bedreiging./
Willem Holleeder wordt verdacht van afpersing en bedreiging./ Foto ANP/Ilvy Njiokiktjien

Het Openbaar Ministerie gaat op 2 december eisen dat Willem Holleeder terug de gevangenis in gaat. Hij zou tijdens zijn proeftijd opnieuw strafbare feiten hebben gepleegd. De rechtbank kan hem maximaal drie jaar celstraf laten uitzitten.

De 56-jarige Holleeder zou misdaadjournalist Peter R. de Vries in april 2013 bedreigd hebben en Theo Huisman, voormalig voorman van de Amsterdamse Hells Angels, hebben afgeperst. Beide verdachtmakingen zijn onderdeel van de Andeszaak, waarin Danny K. en Dick V. de hoofdverdachten zijn. Nadat De Vries aangifte had gedaan werd Holleeder opgepakt en verhoord, maar daarna weer vrijgelaten. Toch is hij nog steeds verdachte.

Maximale resterende straf

Holleeder kwam in januari 2012 voorwaardelijk vrij nadat hij tweederde van zijn straf - negen jaar cel voor zijn rol in de Kolbakzaak - had uitgezeten. Nu Holleeder mogelijk weer strafbare feiten heeft gepleegd, zal het OM volgens NRC-journalist Jan Meeus, die de zaak al sinds 2004 volgt, de maximale resterende celstraf eisen:

“Holleeder is voorwaardelijk vrijgekomen. Die voorwaarden heeft hij volgens het OM overtreden als de rechtbank bewezen acht dat hij schuldig is aan of de bedreiging van Peter R. de Vries of afpersing van Theo Huisman. Dan zal het OM zeggen: Holleeder is een recidivist, en dus moet hij zijn hele straf uitzitten. De rechter bepaalt vervolgens hoe lang hij de cel in moet.”

De afpersing van Huisman komt eind november voor de rechter. Voor de bedreiging van De Vries moet Holleeder begin december voor de rechtbank verschijnen. Een woordvoerder van het OM verwacht dat begin februari uitspraak wordt gedaan in beide zaken.