Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Onzichtbare fotograaf

Een van de meest opvallende eigenschappen van Clay Benskin is dat hij zo onopvallend is. De New Yorkse fotograaf kenmerkt zich door de kleine afstand tot zijn subjecten. Tegenover The New York Times verklaart hij dat mensen hem niet zien staan, ondanks zijn grote postuur. Benskin kan zijn camera bij mensen bijna in hun gezicht drukken en „ze verrekken geen spier”. Het is ook een spel, legt de fotograaf uit. „Ik neem gewoon foto’s. Alleen voor het plezier van de jacht. Hoe dichtbij kan ik bij iemand komen voordat zij mij zien?”

De werkwijze van Benskin levert indrukwekkende en rauwe beelden op van het leven in de miljoenenstad: matrozen die in een drukke straat over plassen heen springen, een vrouw die op een uitgaansavond verdrietig leunt tegen een geparkeerde auto of uitgeputte forenzen die in elkaar zakken in de metro. De kwaliteit van de foto’s van Benskin is opmerkelijk hoog, zeker als je bedenkt dat hij pas drie jaar fotografeert.