Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

New Yorkse arts genezen van ebola

Voorlichting in een ziekenhuis in New York.
Voorlichting in een ziekenhuis in New York. AP / Mark Lennihan

De arts van Artsen Zonder Grenzen uit New York is genezen van ebola. Hij mag vandaag het ziekenhuis verlaten. Dat maakten de autoriteiten vannacht bekend, meldt persbureau AP.

De arts werd 23 oktober positief getest op ebola, een paar dagen nadat hij was teruggekeerd van Guinee, waar hij ebolapatiënten had behandeld. Het nieuws van zijn besmetting zorgde voor veel ophef onder New Yorkers, vooral omdat hij gewoon met de metro bleek te hebben gereisd.

De 33-jarige arts is behandeld in een speciaal ontworpen isolatieruimte. Zijn conditie veranderde vorige week van ernstig naar stabiel. Ook de verloofde van de arts en twee vrienden van hem zijn in quarantaine gezet, maar ze werden al vrij snel vrijgelaten. Ze zijn, net als honderden anderen, door doktoren gemonitord.

Bijna vijfduizend doden door ebola

Er zijn volgens de meeste recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijna vijfduizend mensen omgekomen door ebola. Meer dan 13 duizend mensen zijn met het virus besmet (geweest). Het overgrote deel van de slachtoffers komt uit Liberia, Guinee en Sierra Leone. De eerste Amerikaan die werd gediagnosticeerd met ebola, was een Liberiaanse man. Hij overleed. Hij is het enige Amerikaanse dodelijke slachtoffer.

Bekijk de interactieve kaart over ebola van de Wereldgezondheidsorganisatie.