Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederlands bergingsteam op rampplek MH17, spullen snel terug

Een Nederlands bergingsteam is vanochtend vanuit Donetsk in Oost-Oekraïne vertrokken en inmiddels aangekomen op de rampplek van de MH17. Dat melden correspondenten van NOS en RTL. Het gaat om een groep bergers van tien tot vijftien mensen.

Honderden knuffels, kaartjes en bloemen liggen bij de ingang van de Korporaal van Oudheusdenkazerne. De stoffelijke overschotten die zijn verzameld op de rampplek van vlucht MH17 worden in de kazerne onderzocht.
Honderden knuffels, kaartjes en bloemen liggen bij de ingang van de Korporaal van Oudheusdenkazerne. De stoffelijke overschotten die zijn verzameld op de rampplek van vlucht MH17 worden in de kazerne onderzocht. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De berging van de wrakstukken van vlucht MH17 is nog niet van start. Dat meldt persbureau Novum. Volgens een woordvoerder van de bergingsmissie zijn de afspraken tussen het Nederlandse onderzoeksteam en de lokale rampendienst SES over de berging nog niet afgerond. Pas als die afspraken zijn gemaakt, begint het team met de berging.

Vanochtend is een Nederlands bergingsteam vanuit Donetsk in Oost-Oekraïne vertrokken en aangekomen op de rampplek van de MH17. Dat meldden correspondenten van NOS en RTL. Het gaat om een groep van tien tot vijftien mensen.

Het konvooi staat onder begeleiding van een gewapend team en er reizen ook journalisten mee. Het team wil vandaag beginnen met het bergen van de resten van het toestel, als de situatie ter plekke veilig genoeg is. NOS-correspondent David Jan Godfroid twitterde vanochtend:

Twitter avatar djmoskou David Jan Godfroid Wachten op vertrek naar rampgebied MH17. Het lijkt er sterk op dat er vandaag geborgen gaat worden

Godfroid zei ook:

“Het lijkt erop dat er vandaag begonnen wordt met bergen, maar waarschijnlijk wel in een heel andere vorm dan oorspronkelijk de bedoeling was.”

De lokale bergers die het Nederlandse team zouden begeleiden zijn er vandaag niet bij, omdat de afspraken tussen de twee partijen dus nog niet zijn afgerond. Volgens de NOS is er onenigheid tussen de twee partijen, maar waarover precies is onduidelijk.

Spullen snel terug

De eerste spullen van slachtoffers van de vliegramp komen waarschijnlijk snel terug naar Nederland. Dat zei hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg gisteravond in Pauw. Aalbersberg leidt de repatriëringsmissie in Oekraïne die stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen van de slachtoffers van vliegtuigramp met de vlucht MH17 opsporen.

Onderzocht en gereinigd

Alle gevonden spullen worden onderzocht, omdat ze kunnen helpen bij het onderzoek naar de vliegramp. Ook worden ze gereinigd. Het gaat om knuffels, fotoboeken, ringen, koffers en kleren. Veel eigendommen zijn op de rampplek zelf gevonden, maar ook de Oekraïense bevolking werkt mee door gevonden spullen over te dragen aan het onderzoeksteam. Aalbersberg zei dat de spullen zo snel mogelijk terugkomen bij de nabestaanden.