Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Luchtvaart

MH17: stichting voor nabestaanden, opnieuw resten gevonden

Het Nederlandse bergingsteam vandaag in actie bij de rampplek van MH17 in Oost-Oekraïne.
Het Nederlandse bergingsteam vandaag in actie bij de rampplek van MH17 in Oost-Oekraïne. Foto EPA/Alexander Ermochenko

Nabestaanden van slachtoffers van de ramp met MH17 hebben een stichting opgericht om de belangen van nabestaanden te behartigen. De officiële naam wordt Stichting Vliegramp MH17. Op de rampplek in Oekraïne zijn opnieuw stoffelijke resten aangetroffen.

Het bestuur van de stichting bestaat uit vijf nabestaanden van de vliegramp. Zij willen als spreekbuis gaan fungeren en herdenkingen organiseren. Ook willen ze de oprichting van een monument realiseren. Ten slotte moet de stichting de samenwerking tussen nabestaanden en instanties gaan bevorderen.

‘Burn sites’

Voor de vijfde keer in twee weken zijn er stoffelijke resten gevonden op de plek waar het vliegtuig neerstortte. De lichaamsdelen werden aangetroffen op zogenaamde ‘burn sites’ -plekken waar brand heeft gewoed nadat MH17 was gecrasht. Ook vond het onderzoeksteam verschillende persoonlijke bezittingen terug, waaronder twee identiteitskaarten. De vondsten worden overgebracht naar Charkov voor een forensische check. Het is nog niet bekend wanneer ze naar Nederland worden gevlogen voor verder onderzoek.

Vanochtend kwam een Nederlands bergingsteam aan op de rampplek in Oost-Oekraïne. Zij moeten de wrakstukken bergen en naar Nederland brengen. Maar dat ging in eerste instantie niet door omdat afspraken tussen het Nederlandse onderzoeksteam en de lokale rampendienst SES over de berging nog niet waren afgerond.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid wil een deel van het toestel reconstrueren in een poging de oorzaak van de ramp te achterhalen. In juli stortte het vliegtuig van Malaysia Airlines neer in Oost-Oekraïne. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.